Partizane, srećan 70. rođendan! /FOTO/ /VIDEO/

Izvor: Blic, 04.Okt.2015, 16:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Partizane, srećan 70. rođendan! /FOTO/ /VIDEO/

Fudbalski klub Partizan i JSD Partizan danas slave 70 godina postojanja! Povodom tog jubileja, u Narodnom pozorištu večeras od 19.30 održaće se gala svečanost, dok u “Parobrodu” počinje nedelja Partizana u organizaciji navijača. Uz pogled na bogatu istoriju, za vas smo pripremili celokupan program svih izložbi, predstava, projekcija filmova i tribina, a skupili smo i sve trofeje sportskog društva na jednom mestu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Pa, Partizane, čestitamo 70. rođendan!

JSD Partizan spada u red najvećih sportskih društva u svetu. Po rezultatima, ostvarenjima i broju svojih vrhunskih sportista tokom proteklih 70 godina, verovatno je i jedno od najuspešnijih u sportskom svetu, a njegovi članovi pisali su istoriju ne samo crno-bele porodice već i jugoslovenskog i srspkog sporta.

Najpre je nastala fudbalska sekcija Partizana, a potom i košarkaška, vaterpolo, rukometna, odbojkaška, hokejaška, atletska, streljačka, rvačka, bokserska...

U principu, Fudbalski klub danas je perjanica sportskog društva, i zaista ima čime da se ponosi. Osvojeno je 26 titula šampiona države, 12 Kupova, pa i Srednjeevropski kup (1978), a 1966. bili su i drugi u Evropi. Prve dane i mesece, prve korake i poduhvate, danas je gotovo nemoguće utvrditi, sem naslutiti po sećanjima nekoliko aktera tih događaja, koji su još među nama. Datum “rođenja” je 4. oktobar 1945. godine, a pripreme su trajale mesecima pre toga.

Svetozar Vukmanović – Tempo zalagao se da se pri Centralnom domu Jugoslovenske armije oformi fudbalski klub, a kasnije da se to širi i na ostale sportove, u kojima bi bili sportisti koji su u vojničkoj uniformi. Tako su istog dana kada i fudbalska sekcija, rođene one i za atletiku, šah, košarku i odbojku.

U leto 1945. godine u Beogradu je održavano svearmijsko prvenstvo, koje je okupilo i četiri stotine fudbalera. Među njima su bile i desetine poznatih igrača, pa i reprezentativaca pre početka Drugog svetskog rata, a koji su u to vreme bili u uniformi.

Već tada je načinjen spisak najboljih. Kada je doneta odluka o osnivanju fudbalskog kluba, oni su već bili pozvani u Beograd i zajedno su trenirali.

Igrači Partizana, dva dana po osnivanju, 6. oktobra, prvi put su istrčali na teren. Pobedili su reprezentaciju Zemuna sa 4:2 u sastavu: Čulik, Čolić, Beleslin, Čajkovski, Đurđević, Švaljek, Šereš (B. Mihajlović), Atanacković, Rupnik, Božović i Matekalo, koji je bio i prvi strelac (dao je dva gola. Šereš i Rupnik po jedan). Trener je bio Franjo Glazer.

Već na prvim utakmicama pokazalo se da snazi Partizana tada niko nije bio ravan. Na sedam sledećih utakmica dali su 45 golova, a nisu primili ni jedan. Živeli su u Centralnom domu armije, nosili uniforme i svako je imao redovna zaduženja. Bobek je, recimo, bio bibliotekar. Uz sve ostalo, oni su učestvovali i na omladinskim radnim akcijama na raščišćavanju ruševina i uređenju ulica. Uoči svojih utakmica išli su i po gradu lepili plakate kao najavu.

U jesen 1945. godine odigran je i prvi fudbalski turnir. U Beogradu su nastupile reprezentacije svih republika FNRJ, reprezentacija Vojvodine i ekipa Jugoslovenske armije. Pobedila je reprezentacija Srbije, koja je u finalu savladala tim Armije sa 1:0. Tako su proticali prvi dani i meseci, u redovnim treninzima, vojničkim aktivnostima, a bilo je naravno i vremena za šetnje i zabavu. Uveče bi grupno odlazili na korzo, a vreme za odlazak na spavanje bilo je određeno kao i u kasarnama. Vladala je izvanredna atmosfera, a to je uticalo da sve kompaktnije deluju i na fudbalskom terenu. Franjo Glazer, golman i trener, i Miroslav Brozović, bek i kapiten, bili su najveći autoriteti i nije bilo prigovora na njihove odluke.

Godine 1946. fudbaleri i ostali sportisti Partizana preseljeni su u barake na Šarenoj ćupriji u blizini Autokomande (kraj avalskog druma), gde je bilo sedište Partizanove fiskulturne škole. Njen prvi upravnik je bio Artur Takač.

Prvih pet godina postojanja Partizan je bio oslonjen na Jugoslovensku armiju i bio sekcija pri njenom Centralnom domu (CDJA). Od 1950. godine je samostalni klub u okviru Jugoslovenskog sportskog društva. Od tada Fudbalski klub ima potpunu samostalnost u sportsko-takmičarskom, organizacionom i materijalnom domenu.

Proslavljeni ratni komandant Petar Peko Dapčević, kasnije i jedan od predsednika Jugoslovenskog sportskog društva Partizan, a povodom pola veka od osnivanja, 1995. godine, u pismu kojim čestita jubilej, napisao je i kako je i gde rođena ideja, pa i odluka o osnivanju:

“Većina nas, mladih generala, koja je igrala i volela fudbal, okupili smo se i dogovorili da osnujemo fudbalski klub. Oko imena nije bilo natezanja: bili smo partizani, bilo je i najprirodnije da se naš klub zove Partizan. Na samom skupu, neformalno je predsedavao Svetozar Vukmanović – Tempo, bili su još prisutni Otmar Kreačić – Kultura, Vujica Gajinović, Ratko Čoče Vujović (bio je izabran za prvog predsednika 1950. kada je klub dobio prefiks FK), Konstantin Koča Popović, Mijalko Todorović – Plavi. Možda i još neko... Ne mogu se setiti, sećanja blede... Ako je danas teško, ili gotovo nemoguće, utvrditi detalje, celina događanja, prvenstveno kao atmosfera, može se dosta jasno osetiti. Još se nije bila navršila ni godina od prestanka četvrtogodišnjeg ratnog užasa, u danima opšte oskudice, jedino čega je bilo u izobilju – bilo je poleta i nade. Na tim temeljima je građeno i JSD Partizan i njegova nesumnjiva osovina – fudbalski klub, koji je i do danas ostao magnet i duhovni i materijalni oslonac tog najbrojnijeg i najtrofejnijeg sportskog društva”.

Večeras će jubilej biti obeležen na gala svečanosti u Narodnom pozorištu. Očekuje se dolazak oko 500 gostiju od kojih su mnogi legende kluba i ljudi iz javnog života Srbije, a proslavi će prisustvovati i legenda crno-belih i Real Madrida Predrag Mijatović koji je za ovu priliku doputovao iz Španije.

Ceremoniju će svojim govorom otvoriti predsednik Zoran Popović, a član upravnog odbora Dragan Bjelogrlić je osmislio program i režirao film koji će biti prikazan. Okupljanje u Narodnom pozorištu zakazano je za 19.30, a program počinje pola sata kasnije.

Celokupan program proslave rođendana:

NEDELJA, 4. oktobar

19.45 svečano otvaranje uz pijanistu Milana Vukajlovića i hor “Dunja”

PONEDELJAK, 5. oktobar

19.30 tribina GTR iz ugla nenavijača /umetnički, antropološki i sociološki aspekt/

UTORAK, 6. oktobar

Od 18 promocija knjige “BlagaJNA’’ autora Marko Beatovića /Marko je kolekcionar Partizanovih ulaznica koji piše o sentimentalnoj vrednosti karata i kolekcionarstvu/

19.00-20.30 Predavanja o fanzinima

SREDA, 7. oktobar

19.00 predavanja o istorijatu JSD Partizan, pod nazivom “Nismo od juče”

21.00 projekcija dela dokumentarnog filma “Partizan ili Zvezda”

ČETVRTAK, 8.oktobar

18.00 Projekcija filma “Partizan igra” iz 1962.

20.00-22.00 Omaž Slobodanu Novakoviću

PETAK, 9. oktobar

20.00 predstava “Kadinjača”, Režija: Jana Maričić, Glumci: Mihailo Laptošević i Vladimir Tešović

SUBOTA, 10. oktobar DAN KNJIGE (+ aukcija)

10.00-13:00 dečija likovna i pesnička radonica Radionicu vode:Ivan

18.00 promocija monografije “Revolt duha” autora Dušana Mihajilovića

20.00 Aukcija umetnina

Trofeji u ostalim sportovima:

Fudbal: Prvenstvo 26, Kup 12, Superkup, Mitropa kup.

Košarka: šampion Evrope, Prvenstvo 21, ABA liga 6, Kup 13, Kup Koraća 3; žene - prvenstvo 7.

Vaterpolo: 67 trofeja - sedam trofeja prvaka Evrope, šampioni države 26, pobednci kupa 23 puta. Vaterpolistkinje Partizana imaju jedan trofej. Zimsko prvanstvo osvajali su pet puta, Kup kupova, LEN kup i Mediteranske igre jednom dok su Superkup uzeli dva puta.

Odbojka: muškarci – Prvenstvo 11, Kup 7; žene – Prvenstvo 9, Kup 9, Super kup 9

Atletika: muškarci – Prvenstvo 26, Kup 8; žene – Prvenstvo 13, Kup 16

Biciklizam: Prvenstvo 10, Kup 1; brojne pojedinačne titule

Boks: Prvestvo 7, Kup 1, pojedinačne titule 80

Dizanje tegova: Prvenstvo – 3

Džudo: Prvenstvo 7, Kup 1, vicešampioni Evrope 1

Florbol: Prvenstvo 1

Ritmička gimnastika: Prvenstvo 8

Hokej na ledu: Prvenstvo 19, Kup 3, Balkanska liga 1, Slohokej liga 1

Karate: muškarci – Prvensto 19; žene – Prvenstvo 5, Kup šampiona 2

Kuglanje: Prvenstvo 6

Plivanje: Prvenstvo 8, veliki broj pojedinačnih titula

Ragbi: Prvenstvo 17, Kup 7

Rukomet: Prvenstvo 9, Zimsko prvenstvo 1, Kup 11, Superkup 3

Rvanje: Prvenstvo 10, KUp 13, Super kup 2, Kup evropskih šampiona 1, CELA kup 2

Šah: Prvenstvo 23, Kup 12, Kup evropskih šampiona 3, brojne pojedinačne titule

Stoni tenis: muškarci – Prvenstvo 12, Kup 1; žene – Prvenstvo 4

Streljaštvo: muškarci – Prvenstvo 42, Kup 1; žene: Prvenstvo 32, 172 medalje na kupovima

Tekvondo: mnogo individualnih uspeha

Tenis: muškarci: Prvenstvo 22; žene – Prvenstvo 16

Veslanje: Prvenstvo 25, brojne medalje na prvenstvima.
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Legende Partizana proslavile jubilej

Izvor: Mondo, 04.Okt.2015

Povodom 70 godina postojanja sportskog društva Partizan, Svečana akademija priređena je u Narodnom pozorištu u..

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.