Od Ronaldove fudbalske akademije u Sportingu do džihadista Islamske države

Izvor: Vesti-online.com, 26.Jan.2015, 22:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od Ronaldove fudbalske akademije u Sportingu do džihadista Islamske države

Engleski mediji tvrde da su petorica portugalskih fudbalera, koji su igrali u nižerazrednim klubovima u Londonu, u poslednje dve godine prebegli u Siriju i priključili se džihadistima Islamske države, prenosi portal goal.com.

Navodno su sva petorica usko povezana s zloglasnim Abdel Majed Abdel Barijem, poznatijim kao Džihad Džon, beskrupuloznim džihadistom koji je državljanin Velike Britanije, a u Siriji je >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << javno pogubio nekoliko talaca iz zapadnih zemalja. Njega su tajne službe zapadnih zemalja identifikovale baš zbog "tvrdog" engleskog naglaska, specifičnog za doseljenike koji naseljvaju istočni deo Londona.

Portugalci su u London stigli u različito vreme 2010. i 2011. godine i čini se kako ranije ničim nisu bili povezani. Britanske tajne službe sumnjaju kako su se radikalnim džihadističkim idejama 'inficirali' baš u Londonu.

Fabio Pokas navodno je "vođa" te portugalske grupe, a fudbalsku karijeru započeo je u Sportingovoj fudbalskoj akademiji u Lisabonu u kojoj su prve korake napravili Kristijano Ronaldo i Luis Figo! Uz njega su još braća Saraiva - Nero i Režinald, Selso Rodriges da Kosta koji je bio i na probi u Arsenalu, ali nije prošao, i Sandro koji je navodno poginuo u Siriji u oktobru 2014. boreći se na strani ISIS-a. Većina ih je u džihad krenula još u leto 2012. godine.

Svi su živeli u istočnom delu Londona, a sastajali su se u jednom od lokalnih kafića u kojem su gledali utakmice. Pokušavali su se probiti igrajući u lokalnim nižerazrednim amaterskim klubovima, ali čini se kako im baš i nije išlo.

Još nije jasno kako su se povezali s radikalnim islamistima i doslovno preko noći odlučili da odu u Siriju boreći se na strani džihadista, ali činjenica je kako baš u istočnom Londonu ima puno islamskih ekstremista koji mobilišu borce iz eropskh država za rat u Siriji, Iraku...

Nero Saravija aktivan je na društvenim mrežama, hvali se svojim "uspesima" i veliča džihadiste.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.