Izvor: B92, 20.Jun.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mostarci: Gradski derbi

Mostar -- U Beču se večeras igra fudbalska utakmica Hrvatska - Turska. Okupilo se na desetine hiljada navijača obe reprezentacije, a među njima su tokom popodneva počeli i sukobi.

Istovremeno, zbog te fudbalske utakmice, koja se večeras igra na Evropskom prvenstvu u fudbalu, mostarska policija pojačana je specijalnim odredima za suzbijanje nereda. Bar četiri grada u Bosni i Hercegovini su pod pravom policijskom opsadom zbog utakmice na prvenstvu Evrope.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Najavljeni su neredi u Stocu, Bugojnu, Vitezu, Žepču i drugim mestima, ali najnapetije je u Mostaru. Federalna policija je u stanju pune pripravnosti zbog današnjeg meča Turske i Hrvatske, kako bi bili sprečeni masovni nemiri navijačkih grupa.

S jedne strane su Bošnjaci, koji navijaju za Tursku, a sa druge bosanski Hrvati, koji, naravno, navijaju za Hrvatsku.

Centralna ulica, "Bulevar", koja je tokom rata bila linija razdvajanja, danas će biti zatvorena, a mostarskoj policiji u pomoć pristižu specijalci iz drugih gradova, potvrdio je portparol policije Hercegovačko-neretvanskog kantona Srećko Bošnjak.

"Da nismo očekivali eventualne nerede, ne bismo tolike snage angažovali. Imali smo informacije da bi se neredi mogli dogoditi. Sve mere sprovodimo u cilju da zaštitimo ljude, imovinu i da sprečimo izgrede svake moguće vrste", rekao je Bošnjak za B92.

Mostarci su u šali ovu utakmicu nazvali "gradskim derbijem", ali ne bi se moglo reći da je vreme za šalu.

Hiljade policajaca su u stanju pripravnosti, obavljaju se obimne operativne pripreme, a mere bezbednosti pojačane su čak i u zatvorima u Mostaru i Zenici.

Inače, pre dve godine, posle utakmice Brazil – Hrvatska, u Mostaru su se sukobili Hrvati i Bošnjaci. Tada je teže povređena jedna osoba, a lakše šest policajaca.

Gradonačelnik poziva na mir

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić pozvao je navijače i građane da četvrtfinalnu utakmicu Evropskog prvenstva Turska-Hrvatska prate mirno, bez incidenata.

Istočni deo Mostara, gde živi većinsko bošnjačko stanovništvo, želelo bi da vidi Tursku u finalu, dok u zapadnom delu Mostara, gde uglavnom žive Hrvati, veruju u pobedu Hrvatske.

Večerašnja utakmica označena je u Mostaru kao meč "visokog rizika", zbog informacija da bi moglo doći do međunacionalnih sukoba navijača.

Gradonačelnik Bešlić se nada da će policija sprečiti da se ponovi narušavanje javnog reda i mira kakvog je bilo 2006. godine, kada su igrali Hrvatska i Brazil.

Četvrtfinalna utakmica Evropskog prvenstva između Hrvatske i Turske igra se večeras u 20.45. sati u Beču.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.