Figo i Al-Husein ruše Blatera

Izvor: B92, 31.Jan.2015, 01:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Figo i Al-Husein 'ruše' Blatera

Dvojica potencijalnih budućih predsednika Svetske fudbalske federacije (FIFA), Luiš Figo i Ali Bin Al-Husein 'pojačali' su izbornu kampanju.

Figo je otkrio imena pet nacionalnih saveza (Danska, Luksemburg, Makedonija, Crna Gora i Poljska) koji su ga podržali, dok se jordanski princ obavezao da neće bežati od odgovornosti ako bude upravljao sa FIFA.

Pored Figa, evropski kandidat biće i prvi čovek Fudbalskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << saveza Holandije Mihael Van Prag (podržali ga Belgija, Farska Ostrva, Rumunija, Škotska i Švedska), ali i opozicija Blateru je najjača u Evropi.

Evropska fudbalska unija (UEFA) jedina od šest kontinentalnih organa koja aktivno vodi kampanju protiv Blatera.

Princ Ali, koga je izmedju ostalih podržala Engleska, biće jedini neevropski kandidat. On je istakao da će prihvatiti potpunu odgovornost u svakom trenutku, ako bude izabran za prvog čoveka FIFA.

"Neću pokušavati da prebacujem krivicu na druge", istakao je 39-godišnji predsednik Fudbalskog saveza Jordana.

Blater koji je na čelu FIFA već 17 godina, nije želeo da otkrije koji od 209 nacionalnih saveza je stao uz njega za izbore koji će se održati 29. maja.

Po podacima svetskih medija, Blater je jak favorit da peti predsednički mandat dobije od članova koji "pokazuju malu želju za promenama", uprkos skandalima prilikom izbora domaćinstva svetskih šampionata.

U prilog 78-godišnjem Blateru ide velika finansijska dobit na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu u Brazilu, gde je FIFA došla do milijardu i po dolara gotovinske rezerve.

Nekadašnji zvaničnik FIFA Žerom Šampanj, dugogodišnji Blaterov saveznik iz Francuske, takodje je nastojao da uđe u trku, ali nije potvrdio da li se zvanično kandidovao.

Bivši francuski fudbaler David Žinola rekao je da nije uspeo da obezbedi potrebne nominacije.

FIFA je formirala izborni nadzorni odbor za verifikovanje imenovanja, koji će voditi Domeniko Skala.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.