FSS će tužiti UEFA Sudu u Lozani

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Maj.2016, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"FSS će tužiti UEFA Sudu u Lozani"

Fudbalski savez Srbije tužiće UEFA Međunarodnom sudu za sportsku arbitražu u Lozani zbog odluke da primi u članstvo Kosovo, najavili su danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle odluke UEFA da Fudbalski savez Kosova bude primljen u tu organizaciju, Đurić i Udovičić su poručili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je tom odlukom pogaženo pravo, bačen pod noge Statut UEFA, a sport stavljen u funkciju politike.

Đurić je rekao da će država pomoći Fudbalskom savezu Srbije kako ta odluka ne bi prošla glatko i onako kako su zamislili separatisti.

Ta odluka, prema njegovim rečima, mogla bi da se ispostavi kao uvod u nove podele u kući evropskog fudbala, da otvori mnoga druga pitanja, budući da već postoji interesovanje saveza drugih teritorija za članstvo u toj organizaciji.

"Ovo otvara Pandorinu kutiju", rekao je Đurić, navodeći da Srbija na svojoj strani ima 24 države koje su direktno bile protiv ulaska Kosova u UEFA i još dve koje su bile uzdržane.

Đurić je naveo da i činjenica da je 11 država koje su priznale Kosovo danas glasalo protiv odluke UEFA govori da je svest sportista i sportskih saveza na visokom nivou.

Kako je dodao, protivnička strana je izgubila jer nije uspela u težnjama da se promeni statut UEFA u kome i dalje stoji da samo članice UN mogu da budu članice te organizacije.

To je glavni argument, uveren je Đurić, zbog koga odluka mora da padne u Lozani.

Đurić je naglasio da će svi naši klubovi sa Kosova i Metohije nastaviti da se takmiče u okviru Fudbalskog saveza Srbije, a najavio je da će država nastaviti da ih pomaže.

"Imaju iluziju ako ikad pomisle da ćemo prestati da se borimo. Nikad nećemo izgubiti dok se borimo", istakao je Đurić.

Udovičić: Sport najveći gubitnik

Udovičić je naveo da odluka UEFA otvara Pandorinu kutiju, ali i neke nove apetite i ruši sve principe za koje se UEFA borila.

"Iskoristićemo sve, pa i lične kontakte, kako bi se ova odluka opovrgla", rekao je Udovičić, navodeći da se sad očekuju pregovori na visokom nivou po tom pitanju.

Današnjom odlukom, prema njegovim rečima, gubi sport i to je konkretna poruka da politika postoji u sportu na međunarodnom nivou.

Upitan da li će eventualno Srbija bojkotovati takmičenja, Udovičić je rekao da nije ni vreme ni mesto da se takve odluke prejudiciraju.

I za Udovičića je zaustavljanje menjanja Statuta UEFA pokazatelj da je Srbija na dobrom putu i da ima podršku, kao i da je to početak dalje borbe.

Fudbalski savez Kosova postao je danas 55. član Evropske fudbalske unije (UEFA), posle tajnog glasanja na Kongresu u Budimpešti, iako prethodno nije promenjen Statut UEFA.


Pogledaj vesti o: Fudbal,   Kandidatura Srbije,   Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

POVODOM ODLUKE UEFA O PRIJEMU KOSOVA: FSS će se žaliti Sudu za sportsku arbitražu

Izvor: Kurir, 03.Maj.2016

..."Danas je zgaženo pravo Ova odluka je protivpravna i nelegalna, i borićemo se svim silama protiv nje Danas je uzdrman temelj fudbala, i ovo bi mogao da bude uvod u mnogo ozbiljnije podele u fudbalskoj Evropi Imaju iluziju ako misle da ćemo ikada prestati da se borimo i da ćemo priznati lažnu...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.