Englezi već spiskali pola milijarde funti

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Avg.2015, 23:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Englezi već spiskali pola milijarde funti

Na nešto manje od četiri nedjelje do kraja ljetnog prelaznog roka članovi Premijer lige, po mnogima najjače fudbalske lige svijeta, na pojačanja su potrošili više od pola milijarde funti, tačnije nevjerovatnih 507.885.594 funte.

Već godinama klubovi u Premijer ligi nemaju granicu kada je potrošnja u pitanju, a čini se da su ovog ljeta blizu da obore rekord svih rekorda. Naime, 2014. godina je bila rekordna po potrošnji i u zimskom i u ljetnom prelaznom roku je >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << potrošeno 835.000.000 funti, a već ovog ljeta su klubovi veoma blizu te sume. Ostalo je još do kraja, a zvijezde prelaznog roka uvijek dolaze na kraju. U najavi je nekoliko bombastičnih transfera i ukoliko se oni obistine, kvota od 800.000.000 funti je bliža nego ikada.

Najveći transfer ovog ljeta napravio je Mančester Siti i to kupovinom Rahima Sterlinga od Liverpula za 44 miliona funti, dok je najveći "trošadžija" menadžer Mančester junajteda Luj van Gal, koji je do sada potrošio 84 miliona funti.

Rob Vilson, finansijski ekspert, nagovijestio je moguće obaranje rekorda iz prošle godine, kada je za pojačanja izdvojeno pomenutih 835 miliona britanskih novčanica.

"Mislim da će ovog ljeta biti postavljen novi rekord, najviše zbog novog ugovora lige o prodaji TV prava koji donosi mnogo više novca klubovima", rekao je Vilson.

Od sezone 2016/2017. prihodi Premijer lige od TV prava narašće sa 3,01 milijardu funti na čak 5,13 milijardi za period od tri godine. Podsjetimo, prošle sezone najslabije plasirani tim lige prihodovao je od pomenutih prava 99 miliona funti, dok je šampion postao bogatiji za nevjerovatnih 150 miliona funti. To je mnogo više u odnosu na klubove u ostalim ligama pa je jasno zašto svi timovi već godinama mogu da izdvajaju velike količine novca na pojačanja.

Od značajnih transfera ovog ljeta tu je i prelazak Kristijana Bentekea u Liverpul za 32 miliona funti, kao i dolazak Memfisa Depaja u Mančester junajted za dva miliona funti manje. Do kraja prelaznog roka očekuje se još nekolicina velikih transfera, a pominju se prelasci defanzivca Evertona Džona Stounsa, kojeg žele Junajted i Čelsi, zvijezde Real Madrida Gereta Bejla, koji je na meti "crvenih đavola", i veziste Volfzburga Kevina de Brujnea, kojeg žele u Mančester Sitiju. Da priča o rušenju rekorda ima čvrste temelje govori i pisanje medija da je Junajted već dva puta slao ponude "kraljevskom klubu" za Bejla, i to u iznosu od 100.000.000 funti, ali su obje odbijene. To znači da će sa "Old Traforda" morati da pošalju i "deblju" ponudu, a to nikako nije isključena opcija.

Zvijezda ljeta bi mogao da bude i De Brujne, koji je prošle sezone pružao sjajne partije u dresu Volfzburga. Ukoliko pređe u Siti, to će biti njegov povratak na Ostrvo, gdje je nosio dres Čelsija, a kako bi ga doveli u svoje redove, "građani" su spremni da ponude i 50 miliona funti.
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.