Bolje izgubiti, nego pobediti na ružan način: Upoznajte reprezentaciju koju bi voleo da trenira i veliki Trapatoni

Izvor: MozzartSport.com, 30.Mar.2015, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolje izgubiti, nego pobediti na ružan način: Upoznajte reprezentaciju koju bi voleo da trenira i veliki Trapatoni

Obavijena velom misterije, selekcija Vatikana odigrala je samo pet utakmica u istoriji i iz namere da ne kvari fudbal odbija članstvo u FIFA

I najmanja država na svetu ima reprezentaciju. Njen dres nose pripadnici Švajcarske garde, rimske zanatlije i birokrate, s vremena na vreme i sveštena lica, ali zvaničnu utakmicu još nisu odigrali. To je tim koji je odbio članstvo u FIFA kako se fudbal, po njihovoj >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << oceni, ne bi pretvorio u surovi biznis. Za nju je navijao svaki papa, a njeni igrači pred svaki meč okupljaju se na centru igrališta i prizivaju više sile u pomoć. To je reprezentacija Vatikana.

Fudbalski savez jedne od najstarijih suverenih država sveta nastao je 1972, sve do 1994. reprezentacija nije odigrala nijednu utakmicu. Iz bizarnog razloga: nije mogla da okupi dovoljno igrača, usled obaveza koje su imali služeći vrhovnom katoličkom poglavaru. Prvi meč odigran je 1994. godine protiv rezervne selekcije San Marina. Žuto-beli iz Vatikana su za tu priliku jedva skupili 15 igrača, izašli na megdan i uspeli da na solidan način napišu prvu stranicu svoje fudbalske istorije. Iako o ovoj utakmici nema zvaničnih izveštaja, rezultat je bio 0:0.

Veo misterije obavijao je vatikanski fudbal od postanka. Njihova reprezentacija odigrala je šest mečeva, ali izveštaji postoje samo za tri, od čega su dva protiv Kneževine Monako (oba puta 0:2), a jedan sa nižerazrednim švajcarskim klubom Volmondom, nad kojim je ostvarena jedina pobeda (5:1). Meč koji je privukao najviše pažnje svetske javnosti igrao se između Vatikana i selekcije italijanske interventne policije (Guardia di finanza). O njemu se, pak, ponajviše pričalo, u Republici Irskoj, jer je spekulisano da bi selektor Đovani Trapatoni mogao da preuzme reprezentaciju Vatikana za tu priliku.

Voleo bih da po odlasku u penziju preuzmem reprezentaciju Vatikana. To mi je želja“, isticao je pre pet godina bivši selektor Italije.

Kako je sve oko ove reprezentacije mistično, postoje naznake da je pomenuta utakmica i odigrana, a da je na klupi policijske ekipe sedeo Roberto Donadoni. Zvanična potvrda ne postoji, ali su neki italijanski i američki blogovi pisali na tu temu. Meč je najavljivan i po nemačkim sajtovima, pošto je Trapatoni, kao bivši trener Bajerna, tamo poštovana ličnost, ali nema traga rezultatu.

Sve zbog želje Vatikana da ostane van zvaničnih svetskih tokova i fudbalskog biznisa.

Više volim da budemo amateri. Članstvo u FIFA  značilo bi da ulazimo u biznis. A u fudbalu je važna poruka prijateljstva i ljubavi. To je pravi sport, a ne posao. Nije važno samo pobediti, bitno je i na koji način ga igrate“, istakao je aktuelni predsednik Fudbalskog saveza Vatikana Domeniko Ruđerio, prilikom poslednjeg meča sa Kneževinom Monako.

Takve reči dobile su potvrdu u praksi, dok je protivnik vodio sa 2:0, igrači Vatikana su pitali trenera šta da rade, pošto su fudbaleri iz Monaka igrali agresivno.

Nikako im ne uzvraćajte istom merom. Budite bolji i brži od njih. Držite loptu u nogama“, uzvratio je selektor Vatikana Frančesko Gvadanjoli.

Posle meča je istakao nekoliko detalja koje predstavljaju filozofiju vatikanske fudbalske reprezentacije:

Kada igrač Monaka „poludi“, kažem mojim momcima da se smire. Glavna razlika između nas je u tome što nam neki igrači nisu spremni (zbog nedostatka treninga prim. aut), dok je deo njih morao da se vrati dnevnim obavezama u Vatikanu“.

Zanimljivo, Njujork Tajms je jedini medij koji je izvestio sa bilo koje utakmice Vatikana. Ova sa Kneževinom Monakom bila je odložena za 40 minuta, jer je nedaleko od mesta odigravanja papa držao govor pred 300.000 vernika, pa su sudije i neki fudbaleri zakasnili usled ogromne gužve.

Papa je rekao: neka pobedi bolji tim! Na nesreću, nije mogao da dođe. Moralna maksima fudbala je – bolje da izgubiš, nego da pobediš na ružan način“, istakao je sveštenik Ferer, inače vatikanski „izaslanik za božansko obožavanje“.

Taj zdravi pristup sportu, kakav propagiraju u Vatikanu, danas može da se vidi samo ponekad na nižerazrednim terenima, ali bi bilo dobro da iz srca Apeninskog poluostrva stigne još neka romantična priču o fudbalu.

(FOTO: Youtube Screenshoot, Action images)

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.