Vulin: Oprezno na rad u inostranstvo

Na graničnim prelazima počela je distribucija flajera i plakata o zapošljavanju naših građana u inostranstvu, a ministar za rad Aleksandar Vulin apelovao je na sve one koji traže posao u drugim zemljama da to rade na zakonom utvrđen način. 

Vulin je tokom obilaska Horgoša 1, jednog od graničnih prelaza na kome se dele brošure ''Zapošljavanje u inostranstvu'' i ''Upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo'', koje je pripremilo Ministarstvo za rad u cilju bolje informisanosti o pravima naših građana koji se zapošljavaju u inostranstvu, rekao da je prošle godine preko Agencije za posredovanje i zapošljavanje na rad u inostranstvo otišlo 5.057 radnika, ali da je pravi broj verovatno daleko veći.

''Naša javnost se mobiliše i počne da govori o radu naših radnika u inostranstvu tek kada se desi neka tragedija, kada neko strada i više ne možemo da pomognemo. Baš zato želimo i ovim putem da apelujemo na javnost, na sve one koji traže posao u inostranstvu, da to rade na zakonom utvrđen način'', rekao je Vulin.

Kako je istakao, od sada će na svakom graničnom prelazu građani dobijati informacije šta su njihova prava i obaveze.

Ministar je ukazao i da građani, pre toga preko agencija kojih u Srbiji ima tačno 100, a čiji rad kontroliše ministarstvo, mogu bezbedno i sigurno da odu da rade u inostranstvu.

''Nemojte ići preko posrednika o kojima ne znate ništa, nemojte ići tamo gde niste potpisali ugovor na srpskom jeziku pre nego što ste napustili zemlju, nemojte odlaziti pre nego što se raspitate i saznate koja je visina vaše nadoknade, kakvi su uslovi rada i ko je poslodavac'', upozorio je Vulin. 

On je pozvao građane da se za sve informacije obrate Ministarstvu za rad.

''Podelite sa nama svaku vašu sumnju, problem. Mi smo tu da vam pomognemo. Nemojte da čekamo da se desi tragedija jer kada napustite zemlju, a ne prijavite se našim organima, mi jednostavno ne možemo da vam pomognemo. Dopustite svojoj državi da vam pomogne dok ste na našoj teritoriji'', rekao je Vulin.

On je ponovio da je Ministarstvo rada tu da im pomogne dodajući da građani na sajtu imaju sve neophodne informacije i podatke.

U saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Komesarijatom za izbeglice i migracije i Nacionalnom službom za zapošljavanje brošure su distribuirane svim filijalama NSZ-a migracionim servisnim centrima, Kancelariji za readmisiju na aerodromu ''Nikola Tesla'' u Beogradu, kao i graničnim prelazima Batrovac, Šid, Kelebija, Horgoš, Preševo, Prohor Pčinjski, Vatin, Kladovo, Gostun, Jabuka Mehov Krš i Gradina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво