');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

BAŠ SE POTRUDILA, ALI... Tramp je grubo odgurnuo premijera Crne Gore, a pogledajte kako je tek prošla KOLINDA (VIDEO)

Sudeći po snimcima i fotografijama koje stižu sa samita NATO iz Brisela, novi američki predsednik ne simpatiše balkanske lidere. Prvo je odgurnuo premijera Crne Gore pred svima, a onda je usledio i hladan tuš za Kolindu Grabar Kitarović.

donald tramp kolinda grabar kitrarović Foto: STEPHANIE LECOCQ / EPA;
donald tramp kolinda grabar kitrarović
Foto: STEPHANIE LECOCQ / EPA;

Hrvatska predsednica na sve načine trudila se da privuče pažnju kolege iz SAD tokom zvaničnog fotografisanja u četvrtak na samitu NATO u Briselu. Iako je prema protokolu, Kitarovićeva bila daleko od Trampa, uspela je da se izbori za svoje mesto tik uz američkog predsednika.

Prvu priliku da mu se približi iskoristila kada se na kratko grupa lidera zaustavila tokom šetnje kroz novu zgradu u koju će se preseliti središte NATO saveza, a Kolinda se vešto prišunjala Trampu iza leđa. Sledeća prilika da zauzme "stratešku poziciju" bio je trenutak kada je nemačka kancelarka Angela Merkel otišla za govornicu. Hrvatska predsednica nije propustila svoju šansu, a teškom mukom izborenu poziciju držala je sve do kraja zavničnog dela.

Foto: Tanjug/AP

Za fotografisanje, Kitarovićeva je obukla jarko crvenu haljinu sa čipkom. Dok je u korak pratila predsednika, smešila se, klimala glavom i pokušavala da se uključi u razgovor, ali joj to nikako nije polazilo za rukom. Trampu je sve bilo zanimljivije od koleginice iz Hrvatske, uključujući i kucanje poruka na mobilnom i razgledanje okoline, ali Kitarovićeva nije odustajala.

Foto: STEPHANIE LECOCQ / EPA;

Kitarovićeva je na konferenciji te večeri rekla da je neformalno razgovorala sa Trampom i ukazala na "opasnosti u susedstvu".

- Zapravo sam se iznenadila koliko je razgovarao sa svima, uključujući i razgovor sa mnom. Uglavnom je bio vrlo opušten, ležeran i ljubazan prema svima, čak se malo i našalio. Razgovarali smo o mnogo tema, uključujući i o stanju na jugoistoku Evrope. Tražila sam od njega da se SAD ponovo angažuju, upozorila sam na sve opasnosti koje postoje u našem susedstvu - rekla je Kitarovićeva.

Kako je izgledala Kolindina jurnjava za predsednikom SAD, pogledajte u prilogu:

Ipak, Kolindin slalom za američkim predsednikom ostao je u senci diplomatskog incidenta kada je Tramp odgurnuo crnogorskog predsednika Duška Markovića.

Kako je to izgledalo pogledajte u videu:

Snimak je brzo obišao planetu, uz brojne osude i kritike zbog kojih je čak i Bela kuća morala da se oglasi. Kakav je komentar Trampove administracije, ali i šta je rekao "odgurnuti" Duško Marković.

Crvena čipka i za Majka Pensa

Zanimljivo je da je ista crvena haljina bila je njen izbor kada je pre nedelju dana na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu upoznala američkog potpredsednika Majka Pensa.

Kolinda Grabar Kitarović i Majk Pens
Foto: youtube
Kolinda Grabar Kitarović i Majk Pens

Ako se Kolinda služi logikom "crveno obuci da sluti na radost", možda bi za neki sledeći susret sa amereičkim zvaničnicima trebalo da izabere neku drugu boju, jer ni Pens, kao ni Tramp nije bio impresioniran.

Nijhov susret trajao je svega osam sekundi, ali prema sopstevnim rečima, Kitarovićeva tvrdi da je stigla da "razmeni nekoliko konstruktivnih rečenica" sa Pensom, pa čak i da dogovori saradnju.