Škole će poklanjati roditeljima test na drogu

09:05:00 25.05.2017, Komentara: 0

Novi Sad - Roditelji đaka sedmog i osmog razreda novosadskih osnovnih i svih đaka srednjih škola sledeće školske godine moći će da testiraju decu na narkotike. Novi Sad je prvi grad u Srbiji koji uvodi ovu praksu, koja bi, kao prevencija upotrebe narkotika mogla postati stalna.

Škole će poklanjati roditeljima test na drogu

Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama zaključilo je da će testovi na najširi opseg narkotika biti podeljeni roditeljima osnovaca i srednjoškolaca naredne školske godine. Za to će iz budžeta Grada biti izdvojeno 10 miliona dinara za 25.000 testova na narkotike. Testove će na javnim nabavkama nabavljati škole, koje će ih i deliti roditeljima.

Predsednik Koordinacionog tela i član Gradskog veća zadužen za obrazovanje Vladimir Jelić, rekao je da grad i roditelji moraju da preduzmu sve potrebne mere da se suzbije narkomanija, koja prema njegovim rečima, uzima sve više maha.

- Roditelji će se sami opredeliti da li će besplatne testove iskoristiti za svoju decu ili neće, da li će ih negde sačuvati kao opomenu ili će se odlučiti da ih bace ili poklone nekome – rekao je Jelić.

Predsednica Saveta roditelja svih novosadskih škola Jelena Desnica kazala je da je nenajavljeno testiranje učenika privatnih škola, uglavnom nakon vikenda, u potpunosti suzbilo prisustvo narkotika, te da su roditelji zbog toga predložili kontrolu sve dece, koja bi bila obavljana uz saglasnost roditelja i dece.

Međutim, kod ovog predloga bilo je više problema, poput prava dece starije od 15 godina za zaključaju svoj medicinski karton, pa da se ne sazna da su upotrebljavali drogu.

Izvor: Blic

Ilustracija: tanjila ahmed / CC BY


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 81%
Pritisak: 1000.7 mb
Vetar: 1 m/s, S
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?