Umro Bata Kameni, legendarni kaskader

Tanjug

24. 05. 2017. u 18:28

Legendarni srpski kaskader Dragan Stanojević, poznatiji kao Bata Kameni, preminuo je u Beogradu u 76. godini posle kraće bolesti. Pojavio se u više od 500 filmova i serija kao kaskader i epizodni glumac

Умро Бата Камени, легендарни каскадер

Bata Kameni / Foto Igor Marinković

Legendarni srpski kaskader Dragan Stanojević, poznatiji kao Bata Kameni, preminuo je u Beogradu u 76. godini, javio je danas RTS.

Dragan Stanojević, koji se pojavio u više od 500 filmova i televizijskih serija, umro je bolnici „Sveti Sava“ u Beogradu nakon kraće bolesti. Ostaće upamćen ne samo po svom kaskaderskom poslu, već i po mnogobrojnim epizodnim ulogama.

Osnovnu školu završio je u Beogradu, gde je kasnije izučio automehaničarski zanat.

Prekretnicu u njegovom životu predstavljala je prijava na konkursu za kaskadere u filmu "Dugi brodovi".

Posle toga je snimao film za filmom. Stanojevića su iz milošte i zbog posla kojim se bavio ubrzo prozvali Bata Kameni.

Legenda srpske i jugoslovenske kinematografije ostvario je karijeru dugu više od cetiri decenije.

Impresivan broj od više od 500 filmova u kojima je učestvovao, što kao kaskader što kao epizodni glumac, omogućio mu je da se upozna sa domaćim i stranim velikanima filmske umetnosti.

Verovatno ne postoji nijedan poznati domaci glumac ili režiser da nije radio sa Batom Kamenim, a od stranih je sarađivao sa Džonom Hjustonom, Klintom Istvudom, Li Marvinom, Andželikom Hjuston, Ričardom Bartonom, Savinom Geršak, Entonom Edvards, Kirkom Daglasom i mnogim drugim.

Od brojnih priznanja koje je dobio ističu se nagrada za životno delo na Filmskom festivalu u Nišu i plaketa za izuzetan doprinos jugoslovenskom filmu Jugoslovenske kinoteke.









Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

Milanče

25.05.2017. 06:06

Neka ti je laka zemlja legendo, čekaju te neke legende da nastavite na nebu ono što ste počeli na zemlji. Saučešće porodici.

aleks

25.05.2017. 10:29

Pocivaj u miru, voleli su te klinci iz Pionirskog grada. Bio si nam idol.Ucio si nas svemu, najvise jahanju konja, Rakete najvise.

Dragan

25.05.2017. 15:35

Crna nedelja za filmsku umetnost. Pre dva dana Rozer Mur, danas Bata a i Ljubisa samardzic se ne oseca najbolje.

Jovana

28.05.2017. 17:00

Jedan od velikana Srpske kinematografije! Za ove mlade mozda i ne ali za moju generaciju SIGURNO jedan od najvecih LEGENDI!