Život i ljudi

0

Ginekologija: Zaštite se kasno sete

Autor: VV

Izvor: Novosti

Ginekologija: Zaštite se kasno sete

Izvor: Foto: prtscr

Kontrola rađanja je, iako se stalno priča o padu nataliteta, pravo svake žene, ali abortus svakako nije kontracepcija, jer osim što je neprijatno iskustvo, takođe može da ima ozbiljne posledice po zdravlje.

- Kontracepcija je važna jer sve prekinute trudnoće, naročito ako su prve trudnoće, za posledicu imaju fertilitet ili nemogućnost rađanja - kaže ginekolog dr Mima Fazlagić.

Prošle godine su objavljeni podaci internacionalnog istraživanja o seksualnim navikama, u kojem je učestvovalo 7.000 žena starosti od 15 do 49 godina i to iz 15 zemalja, uključujući i Srbiju. Rezultati su pokazali da kod nas žena, u proseku, promeni šest seksualnih partnera. Taj broj, svakako, nije presudan, iako česte promene partnera povećavaju kako rizik, kako od polno prenosivih bolesti, tako i od infekcije humanim papiloma virusima, koji mogu da dovedu do pojave kancera, ali važno je da se žena, ako u tom trenutku ne planira trudnoću, adekvatno zaštiti.

 

VEĆINA SE UZDA U KONDOM

Ispitivanja pokazuju da je najprihvaćeniji metod zaštite od neplanirane trudnoće muški kondom. Tako je i u Srbiji - 33 odsto žena se izjasnilo da koristi ovu metodu. Na drugom mestu je "prekinuti snošaj", kojem pribegava 21 odsto parova. Ovo naravno nije ohrabrujući podatak, imajući u vidu da pri korišćenju prirodnih metoda poput "prekinuti snošaj" i računanja plodnih dana čak jedna četvrtina žena neplanirano zatrudni u toku jedne godine.

 

Nijedna vrsta kontracepcije ne obezbeđuju stopostotnu zaštitu, pa ako dođe do trudnoće žene se tada odlučuju za drastična rešenja, poput abortusa. Mnoge žene koje ne koriste redovno kontracepciju posle nezaštićenog uzimaju "pilulu za dan posle".

- Pilula za dan posle je efikasna, ali samo kada se uzme na vreme - kaže doktorka Fazlagić.

- Ona sadrži levonorgestrel koji je efikasan u sprečavanju nastanka neželjene trudnoće, ukoliko se primeni u roku od 72 sata od nezaštićenog polnog odnosa, s tim što joj efikasnost s vremenom opada, pa ju je bolje uzeti što je ranije moguće. Ako je popijete kada je do trudnoće već došlo, ona neće napraviti nikakav problem u vašem organizmu, ali neće ni sprečiti neželjenu trudnoću.

Prema navedenom istraživanju, čak 14 odsto od ukupnog broja ispitanica u Srbiji je već imalo abortus, a sedam odsto je iz grupe koja koristi kondom kao sredstvo zaštite.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR