Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:59, 23. 5. 2017.

| Društvo

Galeriji naloženo da se iseli iz zgrade u centru Niša

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Galerija
Od 1. juna zgrada Galerije "Srbija" više nije izložbeni prostor; Foto: JV / V. M.

Iako je Agencija za restituciju Galeriju "Srbija" vratila naslednicima nekadašnjih vlasnika pre skoro 4 godine, gradske vlasti ni pred samo iseljenje fonda Galerije, nisu našle prostor za 1.500 dela jugoslovenske i srpske baštine, nastala od 1965. godine do danas.

Iz ove ustanove su, kažu, dobili nalog od Grada da se isele iz ovog prostora do 1. juna, ali ne i predlog gde da prebace slike, grafike, skulpture i ostala dela, koja su, navode, deo najvrednije umetničke zbirke u centralnoj Srbiji. Umetnička dela Galerije Više od 1.500 umetničkih dela u fondu GSLU; Foto: JV / V. M.

Nama jedino preostaje na ulicu ili u Gradsku kuću da unesemo ova dela. Taj predlog će možda i uslediti i možda će da se opamete i shvate ozbiljnost situacije - kaže direktor GSLU Milić Petrović.

On upozorava da će, ukoliko Grad ne pronađe adekvatan prostor, dragocena umetnička dela biti oštećena.

U Galeriji "Srbija" koja se koristi od 1993. godine, opremili su depoe i prostore za konzerviranje umetnina. Ovakve uslove, dodaju, teško da mogu da obezbede za svega nedelju dana na nekom drugom mestu, koliko imaju vremena da napuste zgradu u centru.

Srbija je u kompletnom sunovratu u domenu kulture, jer jedna od najvrednijih zbirki doživljava traumu, nepoštovanjem umetnika od strane gradskih vlasti. Galerija će jedina ispaštati jer mora naslednicima da se plaćaju penali, odnosno stanarina ukoliko se ne iselimo do 1. juna. Na ovo su nas upozorili iz Grada uz naredbu da napustimo zgradu - dodaje Milić Petrović.


Iz Grada tvrde da će naći prostor za fond Galerije

Uprkos tome što za selidbu velikog fonda umetničkih dela imaju svega nedelju dana, i još nisu opredelili nove prostorije za skladištenje, većnica zadužena za kulturu Jelena MItrovski tvrdi da umetnine sigurno neće završiti na ulici.

Međutim, ona nije precizirala gde će dela biti preseljena, rekavši da se "razmatra nekoliko prostora" i da će “ovih dana biti odlučeno”.

Gledamo da na najbolji mogući način rešimo taj problem i biće to brzo rešeno. Neće biti dovedeni u situaciju da ne znaju šta će sa delima. Mi imamo isti cilj, nismo suprotstavljene strane, radimo svi na tome. Taman posla, vrednim umetničkim delima neće ništa faliti, na najbolji mogući način će biti to rešeno - tvrdi Mitrovski.

Za izložbeni prostor, dodala je, koristiće se ubuduće Oficirski dom kao “privremeno ili trajno rešenje”. Sličan odgovor dali su i iz Sekretarijata za kulturu.

Sigurno neće na ulicu, naćiće se privremeno rešenje kao skladište i kao depo, a kasnije će se naći način da se trajno reši problem Galerije. Pre nekoliko dana je održan sastanak na kome je odlučeno da se traži privremeno rešenje za skladištenje dela. Izložbeni prostor je u ovom trenutku manji problem - rekao je sekretar za kulturu Nebojša Stevanović.

Rukovodstvo Galerije Rukovodstvo Galerije strahuje za umetnine; Foto: JV / V. M. Međutim, iz GSLU kažu da sastanci sa gradskom vlašću nisu bili konstruktivni i upravo lokalnu samoupravu smatraju odgovornom za to što su ovu ustanovu kulture stavili “pred svršen čin” i doveli u situaciju da strahuju za svoj opstanak, iako se godinama znalo da će zgrada koju koriste biti vraćena vlasnicima.

Nekadašnja Uprava za kulturu, a sada Sekretarijat, glavni čovek nijednom nije došao ovde niti pokazao zabrinutost za ovu ustanovu. Za kulturu su zaduženi ljudi koji mnogo ni ne brinu o njoj - kaže Siniša Stamenković, predsednik Upravnog odbora GSLU.

Iz ove ustanove dodaju i da je Galerija saveremene likovne umetnosti sa prethodnom gradskom vlašću sklopila ugovor o korišćenju Galerije "Srbija" do 2020. godine.

Podsetimo, zgrada Galerije "Srbija" vraćena je naslednicima nekadašnjih vlasnika još 2013. godine, ali je niško Javno pravobranilaštvo podnelo žalbu na rešenje Agencije za restituciju, traživši da se vlasnici obeštete novčano. Međutim, kako žalba nije uvažena, zgrada je vraćena.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ***

    12:52 // 24. 5. 2017.

    Sta SNS vlast zna sta je umetnost,pa zbog toga nisu ni trazili drugi prostor.Koliko godina su na vlasti i sve im kriv neko drugi,prethodni.Pa i direktor Galerije je na njihovoj liniji,iako ima mnogo godina da bi jos uvek radio.

  • Овца за шишање

    10:17 // 24. 5. 2017.

    Шта ће нама позоришта,
    галерије, атеље...
    Од културе нема ништа,
    пропала је све!

  • sugradjanin

    08:20 // 24. 5. 2017.

    Hoce li biti neko drugi direktor Galerije,a ne Milic od 100 godina?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: