');
Najnovije vesti
Blic Vesti Ekonomija

SAD JE VREME ZA STAN NA KREDIT Evo koja kombinacija je najbolja da rešite ŽIVOTNO PITANJE

Stambeni krediti i cene nekretnina nikada nisu bili povoljniji, pa kupovina stana može biti rešenje za sopstveni krov nad glavom za oko 260.000 porodica koje su podstanari u Srbiji.

hrafika 12a-krediti-za-stan uslovi za kredit papirologija foto RAS Foto: RAS / RAS Srbija
hrafika 12a-krediti-za-stan uslovi za kredit papirologija foto RAS
Foto: Posao.ba / Promo

Sada se može uzeti stambeni kredit od 50.000 evra na 25 godina za koji bi mesečna rata iznosila oko 234 evra, ili pozajmica od 30.000 evra na 30 godina za koju treba izdvojiti oko 122 evra mesečno.

Da se u ovom trenutku isplati uzeti stambeni kredit, smatraju i bankari, koji ističu da je tražnja za ovom vrstom pozajmice i prošle i ove godine u porastu. Prema njihovim rečima, u narednih tri do četiri godine ne očekuje se veća promena vrednosti euribora, na koji se dodaju troškovi banke koja daje kredit. Naime, euribor je već dve godine u minusu, pa je sada 0,22 odsto ispod nule. Podsetimo da je on pre početka krize, 2008. godine, iznosio čak 4,7 odsto.

S druge strane, cene nekretnina u Srbiji su znatno opale, pa se tako stanovi u novogradnji u Beogradu mogu naći za 1.300 evra po kvadratu, u Novom Sadu za 1.000 evra, a u Nišu i za 800 evra.

Takođe, jedna od olakšica pri kupovini stana je što država vraća 10 odsto PDV-a svima koji kupuju prvi stan. S obzirom na učešće od 20 odsto, a koje velikom broju ljudi nije lako da obezbedi, povraćaj PDV-a donekle predstavlja olakšicu.

Foto: RAS / RAS Srbija

Predsednik IO NLB banke Branko Greganović kaže za "Blic" da se u narednom periodu očekuje postepeni rast euribora, ali ne drastičan.

- To se neće dogoditi preko noći, pa razloga za zabrinutost nema. Kamate na stambene kredite se kreću oko tri odsto, što je zaista rekordno nizak nivo - ističe Greganović, i kaže da su stabilne cene nekretnina i niske kamate doprinele rastu tražnje za kreditima:

- Tako je već prošle godine na tržištu zabeležen rast stambenih kredita tri odsto, a taj trend se nastavlja. U našoj banci u prvom kvartalu 2017. zabeležen je rast od 30 odsto u poređenju s prošlom godinom.

Foto: RAS / RAS Srbija

I u Sosijete ženeral banci naglašavaju da kretanje euribora dovodi do rasta tražnje.

- Naša banka je u 2016. odobrila oko 25 odsto stambenih kredita više nego u 2016. Ovakav trend nastavljen je i u 2017. Sosijete ženeral odobrava kredite sa varijabilnom kamatom od 2,95 odsto, plus šestomesečni euribor, kao i kombinovane kredite kod kojih je na svake tri godine moguće promeniti tip kamate - ističu u toj banci.

I u Rajfajzen banci kažu da nude stambene kredite po konkurentnim uslovima.