Premijer u "Vučićevoj senci" ili opet na izbore?

Premijer Srbije i novoizabrani predsednik Aleksandar Vučić ima spisak od četiri, pet kandidata za premijera, saznaje B92.

Izvor: B92

Subota, 20.05.2017.

16:12

Premijer u
Foto: Tanjug

Nezvanično saznajemo i da Vučić, za sada, nije blizu odluke da raspiše vanredne parlamentarne izbore.

Kako prenosi list Danas, pozivajući se na izvore bliske Vučiću, on će početkom juna razgovarati sa potencijalnim kandidatima za novog premijera. Paralelno sa tim procesom, razgovaraće i sa naprednajcima.

Kada odluči o svom zameniku u fotelji u Nemanjinoj 11, biće održana inauguracija i izbor novog mandatara.

"Neko ko će tu biti, biće u senci onoga ko ima legitimitet, a to je Aleksandar Vučić. Pošto premijerska funkcija ima značajnu moć svako ko bude delegiran imaće jednu vrstu senke", naveo je analitičar Dejan Vuk Stanković.

Spekuliše se i da li će taj neko biti iz SNS-a ili možda SPS-a, odnosno Ivica Dačić kome javno mnenje daje najveće šanse. Ipak, nije nemoguće ni da možda na jesen uz beogradske budu održani i vanredni parlamentarni izbori.

"Mi smo imali 2012. pa 2014. pa 2016. vanredne izbore, ne bih se iznenadio ali ja ne vidim razlog da ih bude", rekao je Marko Uljarević iz Ipsosa.

Profesor Vladimir Pavićević stava je da i parlamentarne i predesedničke izbori treba održavati u redovnim treminima.

"Na vanredne izbore idemo samo ako je neka strašna kriza. A ona mora da se kaže pala je vlada, kriza je i moramo na izbore, a ne ovako. To samo govori da je naša demokratija krhka", rekao je Pavićević.

Aleksandar Vučić dužnost predsednika republike mogao bi formalno da preuzme 31. maja i položi zakletvu u Skupštini, a da se oko 20. juna održi svečani prijem povodom inauguracije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: