Mladićevi branioci: Hag ignoriše loše zdravlje

S. J. M.

20. 05. 2017. u 08:33

Odbrana generala Ratka Mladića optužila je juče Tribunal u Hagu da ignoriše upozorenje medicinskih stručnjaka da je Mladić suočen sa visokim zdravstvenim rizikom po život bez neophodnog lečenja

Младићеви браниоци: Хаг игнорише лоше здравље

Foto: Tanjug / Toussaint Kluiters

ODBRANA generala Ratka Mladića optužila je juče Tribunal u Hagu da ignoriše upozorenje medicinskih stručnjaka da je Mladić suočen sa visokim zdravstvenim rizikom po život bez neophodnog lečenja.

- Medicinska dokumentacija i mišljenje specijalista su jasni, "adekvatna medicinska pomoć Mladiću se ne pruža" - navodi glavni branilac Branko Lukić. - Nepoštovanje i američkih i evropskih standarda, koje tribunal nije uzeo u obzir odbijajući da Mladića uslovno pusti na lečenje u Rusiju, trebalo bi da uznemiri svakoga kome je stalo do pravičnog suđenja. Naročito je bitno ukazati i da pretresno veće pri donošenju odluke nije uradilo adekvatnu analizu.

Lukić ukazuje da se i medicinsko osoblje u pritvorskoj jedinici, nezavisni medicinski stručnjaci i eksperti odbrane slažu, da kod Mladića postoji visok rizik od zdravstvenih problema i mogućeg smrtnog ishoda. Problem je što on uopšte nije analiziran od strane pretresnog veća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije