Novosadski univerzitet napredovao na listi najboljih na svetu

Novosadski univerzitet zabeležio je uspon na Lajden listi najboljih univerziteta na svetu.
Novosadski univerzitet napredovao na listi najboljih na svetu
Foto: 021.rs
Ostvario je za 35 mesta bolji rezultat u odnosnu na prethodnu godinu i našao se na 721. mestu. 
 
Svrstavanje univerziteta među najbolje u svetu na Lajden listi je pitanje prestiža, jer je od ukupno 26.000 akreditovanih univerziteta u svetu, rangirano samo 900. 
 
Osnovni kriterijum za rangiranje na Lajden listi je broj radova indeksiranih u Web of Science. Potreban je minimum od 1.100 naučnih publikacija da bi se Univerzitet uopšte našao u konkurenciji onih univerziteta koji će biti rangirani.
 
 Pritom, vrednovanje se vrši na osnovu sledećih indikatora: 1. broj naučnih publikacija koje u određenoj oblasti spadaju u 1% najcitiranijih; 2. broj naučnih publikacija koje u određenoj oblasti spadaju u
10% najcitiranijih; 3. broj naučnih publikacija koje u određenoj oblasti spadaju u 50% najcitiranijih; 4. ukupan i prosečan broj citata po publikaciji na univerzitetu i 5. ukupan i prosečan broj citata po publikaciji na univerzitetu u odnosu na određenu oblast nauke. Autocitati se ne vrednuju.
 
Drugi važan kriterijum odnosi sa na uključenost univerziteta u naučnu saradnju, čiji su najvažniji indikatori broj radova koji su objavljeni u koautorstvu s autorima s drugih univerziteta, kao i s autorima iz drugih zemalja. Pri tome se računa udaljenost zemalja s kojima je ostvarena naučna saradnja i ona može biti manja od 100 km (odnosi se na zemlje regiona) ili veća od 5000 km. Treći kriterijum je uticaj univerziteta u svetu nauke. 
 
Rangiranje univerziteta poslednjih decenija zauzima važno mesto u procesu evaluacije naučnog i nastavnog rada. Među najvažnijim svetskim (globalnim) rang listama univerziteta su Šangajska lista, Lajden lista, Webometrics, QS, U-Multirank i dr. Za svaku od njih je razvijen niz indikatora na osnovu kojih se procenjuje naučni i nastavni doprinos, kao i uticaj koji naučne publikacije istraživača određenog univerziteta imaju na razvoj nauke u savremenom društvu.
  • Milomir

    20.05.2017 14:28
    Posebno napredujemo u "proizvodnji" kvazi naucnih radnika i doktora nauka.
    Najjaci smo u disciplinama "Napravi od deteta doktora nauka", "Ostavi sinu katedru", "Od privatnog sofera do doktora nauka" i "Preko kreveta do nastavnickog zvanja".
    Sve ostalo su sitnice.
  • Nervirach

    20.05.2017 12:35
    Ekonomski a posebno pravni fakultet su i pre bolonje bili sprdnja. I titule na prepisivanje su takodje postojale pre bolonje. DIF je bio i ostao za stancovanje sefova i direktora koji nicemu ne sluze. Nikad vise raznih menadzercica i fakultetlija nije ispadalo kao zadnjih 30 godina a nikad gore sranje u drzavi. Jel naucite vi nesto? Kod mene u firmi baba kojoj je muz doktor zavrsila pravni fakultet samo zato da bi pred kraj nabila bodove i sada penziju. Sa ovim sistemom i Amerika bi propala.
  • StudenatJoe

    20.05.2017 11:04
    FTN je uvek bio cenjen, pogotovo masinci, a u poslednje vreme i mehatronicari (roboticari). PMF takodje. Medjutim, otkako su uveli ono ***** od bolonje, nekako imam utisak da je kvalitet obrazovanja drasticno opao, jer sada te fakultete zavrsava ko stigne. Ekonomski i pravni su postali predmet ismevanja maltene, jer ih bukvalno zavrsavaju i oni koji su jedva zavrsili srednju skolu...Doktori nauka nicu kao pecurke posle kise, zbog bolonje. Danas ih ima vise nego zanatlija, sto je nevidjeni apsurd. Zato smo i "napredovali" na tim listama. Sasvim je nesto drugo sto 90% tih "doktora nauka" nema veze sa zivotom, i sto su "doktorske teze" sklepali prepisujuci malo odavde, malo odande...Svaka cast izuzecima i onima koji zaista doprinose razvoju nauke, za razliku od onih akademaca koji potpisuju peticiju protiv Darvina...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti