Mali pacijenti ostali bez oftalmologa

B. Borisavljević

19. 05. 2017. u 22:15

Jedina doktorka koja je pregledala decu sa očnim problemima nedavno napustila Dom zdravlja na Čukarici. Raspisan konkurs za prijem dvoje očnih lekara

Мали пацијенти остали без офталмолога

Roditelji će decu morati da vode u druge zdravstvene ustanove Shutterstock

DOM zdravlja "Dr Simo Milošević" na Čukarici ostao je bez dečjeg oftalmologa! Pre dve nedelje jedina preostala doktorka, koja je pregledala i decu sa drugih opština, dala je otkaz. Roditelji dece koja imaju oftalmološke probleme moraće da ih vode na preglede i kontrole kod specijalista u bolnicama, dok se ne okonča procedura za prijem novih lekara.

Prema rečima prim. dr Dragane Krivokapić, direktora Doma zdravlja na Čukarici, ova zdravstvena ustanova je jedna od retkih koja je imala specijalno edukovane oftalmologe koji se bave bolestima očiju kod dece. Za prva četiri meseca ove godine, broj pregledane dece povećan je čak za četvrtinu u odnosu na 2016.

- Do pre dve godine, imali smo dvoje takvih lekara, a u poslednje vreme ovaj posao je obavljala samo jedna doktorka - kaže dr Krivokapić.

- Ona je, iznenada, pre 15 dana dala otkaz, pa je Dom zdravlja na Čukarici ostao bez ijednog dečjeg oftalmologa. Doskora su kod nas dolazila deca iz celog Beograda, u broju koji je doktorka mogla da primi. Takođe, u toku ove godine još dvoje oftalmologa je dalo otkaz pa, umesto šest, koje možemo imati po propisanim normativima, radi njih troje.

PRIJEM NOVIH KADROVA Kadrovskim planom zapošljavanja, koji je napravio Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", na osnovu iskazanih potreba zdravstvenih ustanova, do kraja godine beogradski zdravstveni sistem biće "bogatiji" za 274 lekara i medicinskih sestara. Novi kadar biće zaposlen u devet domova zdravlja, među kojima je i Dom zdravlja Čukarica, koji će primiti 28 lekara i medicinskih sestara.

Direktorka Krivokapić navodi da je Ministarstvo zdravlja odobrilo jednu specijalizaciju iz ove oblasti, koja će trajati četiri godine, jer nije bilo naznake da će dva oftalmologa iznenada napustiti dom zdravlja.

- Shvatamo koliki je ovo problem za roditelje čija deca imaju oftalmološki problem - ističe dr Krivokapić. - Nadamo se da će oftalmološke službe na sekundarnom i tercijarnom nivou preuzeti ove male pacijente u dalju nadležnost. Kada su se upraznila ta dva radna mesta pre 15 dana, kao ustanova smo raspisali konkurs za dvoje oftalmologa na određeno vreme, jer ta mesta imamo pravo da popunimo isključivo na taj način.

Dom zdravlja Čukarica brine o zdravlju 200.000 stanovnika. Prošle godine na odeljenju oftalmologije pregledano je 24.469 pacijenata, od kojih je bilo 3.653 dece. U prva četiri meseca, broj pregleda je uvećan za 25 odsto u odnosu na prošlu godinu, pa je kroz ordinacije oftalmologa prošlo 6.753 odraslih i 1.530 malih pacijenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Chicago ili Chiraq

21.05.2017. 00:59

Lekari beru hmelj u nemackoj ,a Srpska deca se lece uz pomoc vraceva.