Usmrtio brata zbog deobe porodične kuće

S. M. JOVANOVIĆ

19. 05. 2017. u 13:30

Desimir Stanisavljević (72) osumnjičen da je izbo Stanoja Stanisavljevića (70) u Sikolu kod Negotina. I ranije se fizički obračunavali

Усмртио брата због деобе породичне куће

Kuća u kojoj se dogodilo ubistvo i žrtva Stanoje Stanisavljević

SVAĐA zbog imovine, duga 13 godina, braće Desimira (72) i Stanoja Stanisavljevića (70) iz Sikola kod Negotina - krvavo je završena. U petak ujutru njih dvojica su se potukli, a život je izgubio dve godine mlađi Stanoje. Njega je nožem u predelu stomaka ubo Desimir, navodno zbog deobe imanja kojom nije bio zadovoljan.

Ova dvojica Sikoljana, od kojih stariji još živi u Berlinu u Nemačkoj, dok je mlađi u istom gradu penzionisan, već godinama se spore oko porodičnog imanja na kojem se nalazi kuća. Tu stariji Desimir dolazi, kako smo saznali, kad se vrati u zavičaj. Navodno, nakon smrti njihovih roditelja braća su se nekoliko puta delila, a u jednoj od deoba, kuća je pripala Stanoju, sa čim se Desimir, tvrde meštani, saglasio. Tako je i upisana u katastar nepokretnosti. Posle je, kažu, Desimir presavio tabak i tužio brata.

- Baš u četvrtak pre podne je bilo zakazano jedno od ročišta na kojem se Desimir nije pojavio, već je poslao svog advokata. On je sa suprugom Srbom i jednim od sinova koga ima iz drugog braka sa Nemicom, došao u selo iz Nemačke tek uveče. Ujutru je Stanoje pošao da namiri stoku koja je na tom imanju. Sreli su ga tu ispred kafane u centru, ali nije želeo da se zadržava, jer je žurio. Šta se tu između njih tačno zbilo niko ne zna. Svađaju se godinama - priča jedan od meštana, želeći da ostane anoniman.

U selu Sikolu, na 25 kilometara od Negotina, kolaju različite priče. Jedni pričaju da se kuća vodi na Stanoja, drugi kažu da je to Desimir zidao, a da je Stanojev plac. Izvesno je, međutim, da im to nije prva svađa. Pre nekoliko godina je mlađi Stanoje brata pretukao motkom i naneo mu povrede. Meštani pričaju da je Desimir tad kupio nož i zakleo se da će brata ubiti ako ga još jednom napadne. Iz izvora bliskih istrazi saznajemo da su se i ovoga puta potukli, najverovatnije štanglama. A onda je stariji mlađeg usmrtio - nožem.

VREDAN ČOVEK
UBIJENI Stanoje je u selu poznat kao vredan čovek i spreman da svima pomogne, ali mu sudska parnica sa bratom nije jedina. Navodno se i sa jednim od komšija sudio oko septičke jame.

- Mi stoku držimo na tri mesta. Ja sam išla da sadim paradajz, a on išao u donji kraj da pusti guske. Znali smo da je Desko došao. Prvo sam od jednog komšije čula da je stigla Hitna pomoć, a onda mi je rođak rekao da je Desko Stanoju presudio nožem. Gora muka nije mogla da se desi. Potrčala sam, uletela u kuću i videla ga kako leži crne glave. Ne tvrdim, ali mislim da je napadnut čim je kročio kroz kapiju - kaže Stanojeva nevenčana supruga Vera, sa kojom je poslednjih šest godina u vezi.

Loši porodični odnosi i česte svađe potpuno su razdvojile nekada složnu braću. Sikoljani kažu da je Desimir nakon što je brata ubo nožem odmah pozvao Hitnu pomoć i policiju. Pošto je nemački državljanin, tražio je da se obavesti konzulat. Desimir je nakon punog radnog staža kao šofer penzionisan, a u selo povremeno dolazi jer mu supruga još radi.

SINOVI I ĆERKE

IZA Stanoja su ostala dvojica sinova, od kojih je jedan u Japanu, a drugi u Nemačkoj. Pored družbenice ima i suprugu od koje nije zvanično razveden. Desimir ima dve ćerke iz prvog braka i trojicu sinova iz braka sa jednom Nemicom.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

zlata

19.05.2017. 23:10

Zalosna im majka. Jednog dana svako napusti kucu, ali ljubav u srcu ponese. Oni su ostali bez ljubavi.

Lavrentije

20.05.2017. 13:07

raspadnuta porodica - svi po inostranstvu, kud koji mili moji, a ubistvo je vrhunac raspada jedne porodice - tuga !