RAZBUKTALA SE SVAĐA KINE I AMERIKE: Kinezi pobesneli zbog jednog saopštenja Pentagona
Foto: AP

Iskri na sve strane

RAZBUKTALA SE SVAĐA KINE I AMERIKE: Kinezi pobesneli zbog jednog saopštenja Pentagona

Planeta -

Ministarstvo odbrane Kine je, povodom tvrdnje Pentagona da je par kineskih borbenih aviona SU-30 izveo "neprofesionalno" presretanje američkog posmatračkog aviona, navelo da je kineska letelica reagovala "bezbedno i profesionalno" i zatražilo od SAD da prestanu sa letovima u kojima vrše nadziranje iz blizine.

Rojters prenosi da je kinesko ministarstvo u kratkom saopštenju navelo da američki opis incidenta "nije u skladu sa činjenicama".

Vazuhoplovne snage SAD saopštile su da je par kineskih borbenih aviona izveo "neprofesionalno" presretanje osmatračkog aviona američkih snaga za ispitivanje radijacije iznad Istočnog kineskog mora.

Do incidenta je došlo u sredu kada se par kineskih aviona SU-30 približio avionima WC-135 "Konstant feniks" koji je izvodio rutinsku misiju u međunarodnom vazdušnom prostoru u skladu sa međunarodnim pravom, saopštila je portparolka Pacifičkih vazduhoplovnih snaga Lori Hodž, prenosi danas AP.

Hodž je navela da je posada američkog aviona "okarakterisala presretanje kao neprofesionalno" i da će SAD o tom pitanju razgovarati sa Kinom putem "odgovarajućih diplomatskih i vojnih kanala".

Kina je proglasila identifikacionu zonu vazdušne odbrane nad velikim delom Istočnog kineskog mora 2013, a SAD su taj potez nazvale nelegitimnim i odbile su da tu zonu priznaju, podseća američka agencija.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Sila 11 THAAD - novo oružje američke mobilne protivraketne odbrane

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track