');
Najnovije vesti
Blic Vesti Vojvodina

SRUŠIO SE AVION U APATINU Pilot lakše povređen: Da sam uleteo u šumu, ne bih preživeo

Poljoprivedni avion kojim je upravljao pilot Radovan Šegrt (65) iz Novog Sada srušio se juče oko 13 sati u Apatinu kod Ribareva tokom prskanja pšenice u poljoprivrednom preduzeću "Delta agrar". Pilot na sreću nije povređen, a uzrok pada aviona tipa "dromader" u vlasništvu Avio kluba Zrenjanin je kvar na motoru.

apatin avion pao Foto: S.P.Š. / RAS Srbija
apatin avion pao
Foto: S.P.Š. / RAS Srbija

Pilot Radovan Šegrt kaže da se nesreća dogodila pred sam kraj avio tretmana koji je obavljan uz Lovačku šumu kod Ribareva. Iako okrenut naglavačke, uz lakše povrede ruke i vrata, Šegrt je uspeo napustiti letelicu kako bi dočekao dolazak pomoći. Pilot kaže da je tokom dugogodišnje karijere imao nekoliko manjih incidenata te da je veoma srećan što je u ovoj nezgodi uspeo da izbegne uletanje u šumu, jer veruje da u tom slučaju sigurno ne bi preživeo.

Pilot Radovan Šegrt
Foto: S.P.Š. / RAS Srbija
Pilot Radovan Šegrt

- Na samoj parceli koju smo tretirali nalazi se i komad šume koji je neophodno nadletati da bi se obavilo prskanje. U poslednjem naletu, kada sam krenuo da podižem letelicu, došlo je do gašenja motora. Umesto uletanja u krošnje uspeo sam avion da usmerim na susednu oranicu, ali nakon izbegavanja stabala i kanala jedan od točkova je uleteo u mekano tlo, što je izazvalo prevrtanje - kaže Šegrt i dodaje da je padao brzinom od oko 100 kilometara na čas.

Foto: S.P.Š. / RAS Srbija

Letelica će u narednim danima biti transportovana u delovima za Novi Sad, gde će se izvršiti procena materijalne štete. Uviđaj su izvršili policijski službenici u pratnji javnog tužioca, a o događaju je obavešten Centar za utvrđivanje nesreća u saobraćaju u Beogradu, čiji je će inspektor u narednom periodu utvrditi tačan uzrok pada letelice.