Читај ми!

Arsovićeva oborila evropski rekord, Kovačević u debiju do finala

Srbija je imala po jednog predstavnika u oba finala prvog dana Svetskog kupa u streljaštvu u Minhenu, a dobar učinak „začinio“ je i evropski rekord. Andrea Arsović i junior Lazar Kovačević, debitant u Svetskom kupu, su gađali u finalima vazdušnom puškom. Oboje su zauzeli sedma mesta.  Arsovićeva je u kvalifikacijama blistala, pogodila je 420,8 krugova, čime je izjednačila evropski rekord osnovnog dela.

Na olimpijskom strelištu u Minhenu se po tradiciji postižu odlični rezultati i obaraju rekordi, a danas je baš veliki broj strelaca bio raspoložen za izuzetna ostvarenja.

Sem Arsovićeve, četiri takmičarke su u kvalifikacijama vazdušnom puškom za dame „ubile" više od 420 krugova, a trećeplasirana Ruskinja Anastasija Galašina je oborila svetski juniorski rekord (420,6). Postignuti su sjajni rezultati, ali uz dosta iznenađenja. Malo ko od favorita je opravdao očekivanja. Od finalistkinja martovskog Evropskog prvenstva u Mariboru, među osam najboljih u Minhenu se plasirala samo Galašina, četvrtoplasirana na EP.

Pod zastavom Srbije gađale su i mlada Milica Babić i  Ivana Anđušić Maksimović. Babićeva je zauzela 16. mesto u kvalifikacijama u kojima su startovale 122 takmičarke. Od finala ju je delio nepun krug. Maksimovićeva je na 29. mestu postigla rezultat tačno dva kruga slabiji od onog koji je vodio u finale.

Inače, Arsovićeva je u izjednačila i državni rekord kvalifikacija, koji je od Prvenstva Srbije 2016. u vlasništvu Ivane Anđušić Maksimović, ali s obzirom da je postignut na nacionalnom takmičenju taj rezultat nije  priznat i za kontinentalni rekord.

Andrea Arsović, pobednica finala Svetskog kupa 2016. u Bolonji, je bila na dobrom putu da odbrani zlato osvojeno na SK u Minhenu prošle godine. Od početka finalne borbe se nalazila na čelnoj poziciji ili pri vrhu, ali u desetoj seriji „ubila" je 9,8. Ispala je iz dobrog ritma. Potom je vezala nekoliko slabijih „desetki", pa je završila kao sedma.
- Jednostavno, u finalu Andrei nije išlo kako treba. Izgleda da se potrošila u kvalifikacijama u kojima je postigla evropski rekord. Ali, zadovoljni smo jer je i dalje u svetskom vrhu - kaže Dragan Donević, trener srpske olimpijke.

Nadmetanje dama vazdušnom puškom je počelo i završilo se iznenađenjima. Zlato je pripalo 24-godišnjoj Rumunki Lauri Georgeti Ilije (u kvalifikacijama je pogodila 420,7), srebro njenoj vršnjakinji Gabrijeli Vognarovoj (Češka), a bronzu je osvojila Sadeghian Armina (Iran), koja je napunila tek 15 godina! Ni jedna od njh do sada nije gađala u finalu nekog velikog međunarodnog seniorskog takmičenja.

Kovačevićev debi za ponos

Junior Lazar Kovačević zablistao u debiju u Svetskom kupu osvajanjem sedmog mesta vazdušnom puškom

Kovačević, evropski omladinski vicešampion vazdušnom puškom, je u finale ušao kao sedmi u konkurenciji čak 127 strelaca. Pogodio je 627,8 krugova (1,5 manje od njegovog državnog juniorskog rekorda), koliko i osmoplasirani Izraelac Rihter, ali mladi Jagodinac je imao bolju poslednju seriju. Srbiju su predstavljala još dvojica strelaca. Iskusni Milutin Stefanović je zauzeo 19. mesto, a Stevan Jovanović, koji je poput Kovačevića još uvek junior, se plasrao na 77. poziciju.

U finalu je Kovačević krenuo odlično, hici u prve tri serije (10,8; 10,6;10,6) su mu doneli vodeću poziciju u društvu daleko iskusnijih strelaca. Potom je vezao par lošijih serija, trema i neiskustvo su učinili svoje, pa je pao na sedmo mesto. Kasnije je napredovao u plasmanu, ali potom opet skliznuo na sedmu poziciju, pa je eliminisan posle 14. serije. U svakom slučaju, sedmo mesto u prvom učešću u Svetskom kupu je izuzetan rezultat, kojim naš mladi strelac mora da bude zadovoljan.

Pobedio je Rus Sergej Kamenski, evropski prvak iz 2016. vazdušnom puškom i aktuelni olimpijski i svetski vicešampion u trostavu. Iza sebe ostavio je zemljaka Vladimira Maslenjikova, vladajućeg evropskog šampiona i osvajača bronze na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. vazdušnom puškom. Kamenski je postavio i svetski rekord finala - 250,9 krugova, koji je od marta i Evropskog prvenstva u Mariboru bio u vlasništvu upravo Maslenjikova (250,5). Maslenjikova je minimalan jedan deseti deo kruga delio od rezultata ostvarenog u Mariboru.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво