Izvršitelji u ponedeljak u KBC "Dragiša Mišović"?

Milion evra za 12 ari. Na toliko je procenjeno zemljište u sklopu Kliničko-bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović", a kojem je sud naložio da taj iznos isplati naslednicima. Bolnica, čiji je račun u blokadi godinu dana, tvrdi da plaća dugove koje nije napravila, a na osnovu tuđe greške ili nedozvoljenih radnji. Da li će Kliničko-bolnički centar, u koji pacijente šalje devet domova zdravlja i u kome se godišnje uradi više od 14.000 operacija, prestati da radi?

Pre više od pola veka, taj plac država je izuzela iz poseda Simonide Tanasijević i na korišćenje ga dala Železničkoj bolnici, koja je kasnije postala deo današnjeg KBC "Dr Dragiša Mišović".

"Negde 1992. godine taj plac je kupila kompanija 'Koling' i uknjižila se kao jedan jedini vlasnik, i dan-danas je vlasnik kompanija 'Koling' koja je u stečaju. Kako je došlo do toga da advokati tuže bolnicu 'Dragiša Mišović' umesto države koja je kriva za sve nevolje koje su nastale, koje su mogle da se reše kroz restituciju", kaže direktor KBC "Dragiša Mišović" Radosav Šćepanović.

Problem je mnogo stariji – stvorila ga je nekadašnja Železnička bolnica jer na 12 ari placa, koje je dobila, nije izgradila bolnički objekat, iako je to bila u obavezi. Umesto toga, neko je trgovao zemljištem.

"To je bilo zabranjeno i ništavno. Jer 26. decembra 1958. godine sve građevinsko zemljište na teritoriji grada Beograda nije moglo biti kao neizgrađeno u prometu i trgovina tim zemljištem, makar bila ona od strane neke bolnice, sestara, lokalnih samouprava ili pak što se sigurno masovno dešavalo sa problematičnom kompanijom 'Koling', bila je nezakonita", ističe Mile Antić iz Mreže za restituciju.

Ipak, Prvi osnovni sud u Beogradu presudio je da KBC mora da plati više od milion evra porodici Tanasijević.

"Bolnica plaća dugove koje je neko u ime bolnice napravio ranije. Ključne krivce svakako treba tražiti u kompaniji 'Koling', među vlastima i onima koji su činili vlast početkom devedesetih, ali i kasnije, koji nisu osporavali a mogli bi i danas da ospore bez problema tu trgovinu zemljištem", dodaje Antić.

Rezultat te trgovine je naplata duga koju će, posle nekoliko odlaganja, omogućiti izvršitelji. Kako je najavljeno, u ponedeljak.

"Naš je dug 110 miliona, izvršilac ima pravo da popiše kompletnu imovinu do vrednosti duga i najmanji deo te opreme, koji bi se zaplenio, prekinuo bi proces rada", kaže Šćepanović.

Iako se tvrdi da u KBC "Dr Dragiša Mišović" neće oduzimati stvari bez kojih ne može da radi, nije isključeno da zaposleni naprave živi zid ne bi li sprečili izvršitelje da uđu u bolnički kompleks.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво