Kakva je budućnost odnosa Srbije i Makedonije?

U Skoplju su počeli pregovori o formiranju Vlade. Mandatar, lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev razgovarao je sa predsednikom Demokratske unije za integracije Alijem Ahmetijem. Ne o resorima već o, kažu, principima funkcionisanja Vlade. Čeka se i njen kurs kada je reč o odnosima sa Srbijom.

Susret mandatara i lidera albanske partije DUI prvi je korak ka novoj makedonskoj vladi. Lideri stranaka koje će je činiti, bez izjava.

SDSM-ov program rada Vlade regionom se bavi u jednoj rečenici – fokus će biti na regionalnoj i dobrosusedskoj saradnji. Iako predsednik smatra da između Srbije i Makedonije nema otvorenih pitanja, otvoreno se razlikuju stavovi o Kosovu, koje je ta zemlja priznala. Glasala je za njegov prijem u Unesko 2015.

Stav SDSM-a je da će Makedonija biti uzdržana tokom glasanja, međutim, na naše pitanje nisu precizno odgovorili da li će ostati pri tome ukoliko albanske partije koje će u Vladu s tim ne budu saglasne.

"To je stav SDSM-a. Vlada će posle usaglasiti stav o glasanju u Unesku. Ne bih želeo da spekulišem o odluci Vlade, koja još nije osnovana", kaže Petre Šilegov iz SDSM-a

U Vladu će najmanje dve, a možda i sve tri albanske partije sa kojima je SDSM obezbedio većinu.

"On je u skutu Albanaca i njegova podrška je mnogostruko uslovljena...", dodaje analitičar Aleksandar Pandov.

"Stav Zaeva je da će biti neutralan jer su mu susedi i Albanija i Srbija. Mislim da je to pravilan stav", kaže Dragiša Miletić iz SNS-a u Makedoniji.

Iako bilateralni odnosi po razdvajanju nisu odmah uspostavljeni, Srbija priznaje Makedoniju pod njenim ustavnim imenom, bez prefiksa "Bivša Jugoslovenska Republika". U toj zemlji živi 35.000 Srba.

"Mislim da su izjave koje su davane rezultat konfuzija oko formiranja vlade, mislim da su odnosi dobri, mogu biti odlični", poručuje Dragan Milosavljević iz Kulturno-informativnog centra Srba "Spona".

"Prvo, Skoplje je u trouglu Beograd–Skoplje–Priština. Imajući u vidu da Zaev vlada sa nekoliko albanskih stranaka sa kojima se dogovara o zajedničkoj agendi, on će imati različit odnos prema Kosovu nego što Beograd to očekuje. To je prva iskra zbog koje mislim da će odnosi ostati u nekakvim tenzijama. Drugo, sad u Skoplju i Beogradu nisu sestrinske partije iz iste evropske koalicije, nego im je ideologija malo različita", kaže analitičar Petar Arsovski.

Prilika za susret zvaničnika mogla bi da bude 24. maja u Briselu, gde je visoka predstavnica EU pozvala premijere sa Zapadnog Balkana. Da li će, uz aktuelnog makedonskog premijera, biti pozvan i mandatar, za sada je samo predmet spekulacija.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво