Ex -Yu

Priština obustavila istragu za ubistvo 14 srpskih žetelaca

Priština obustavila istragu za ubistvo 14 srpskih žetelaca
Priština obustavila istragu za ubistvo 14 srpskih žetelaca

PRIŠTINA - Specijalno tužilaštvo u Prištini obustavilo je istragu protiv svih osumnjičenih za ubistvo 14 srpskih žetelaca u Starom Grackom kod Lipljana.

Oni su ubijeni 23. jula 1999. godine.

Medunarođni tužilac je nakon brojnih istražnih radnji 2007. godine pokrenuo istragu protiv osam osumnjicenih pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova jedinice iz Lipljana da su pocinili masakar 14 srpskih civila, u poljima u selu Staro Gracko, saznaje Tanjug.

Poslije više od devet godina nakon pokretanja istrage i proširenja istrage, postupak je u odnosu na sve osumnjičene obustavljen bez adekvatnog obrazloženja.

U Starom Grackom 23. jula 1999. godine ubijeno je iz neposredne blizine, na njivi, 14 Srba - Milovan Jovanovic (1969), Jovica Živić (1970), Radovan Živić (1967), Andrija Odalović (1967), Slobodan Janićijević (1965), Mile Janićijević (1957), Novica Janićijević (1981), Momčilo Janićijević (1946), Stanimir Dekić (1955), Božidar Dekić (1947), Saša Cvejić (1973), Ljubiša Cvejić (1939), Nikola Stojanović (1936) i Miodrag Tepšić (1951).

Đurić: Odluka šalje poruku da je dozvoljeno ubijati Srbe

Obustavljanje istrage zločina nad srpskim žeteocima u selu Staro Gracko kod Lipljana 1999. godine šalje poruku da je Srbe na Kosmetu dozvoljeno ubijati, izjavio je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

On je naveo da je ovu informaciju primio sa nevjericom, te da je siguran da danas nema građanina Srbije koji zbog tog sramotnog čina ne oseća tugu i gnjev, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

"Porodice i prijatelji srpskih mučenika u Starom Grackom će umesto pravde, na godišnjicu ovog strašnog zločina dobiti nepravdu i još jednu poruku da je Srbe u našoj južnoj pokrajini dozvoljeno ubijati", naveo je Đurić u pisanoj izjavi.

Prema njegovim riječima, danas je definitivno pala zavjesa u ciničnoj predstavi u kojoj su krvnici i njihovi pokrovitelji glumili da mare za one koje su pobili.

"Sada jasno vidimo da su i oni koji su, praveći se da tuguju, nepozvani polagali cveće na spomen-obeležju srpskim stradalnicima u Starom Grackom isti kao i oni koji su spomen-ploču nedugo zatim oskrnavili", istakao je Đurić.

On je napomenuo da danas, kada se zločinci bez ikakvog pardona puštaju da slobodno šetaju Kosovom i Metohijom i kada im se čak dozvoljava da se kandiduju za najviše političke funkcije, ovaj tužni događaj samo još jednom potvrđuje da pravde za srpski narod i srpske žrtve ne može biti pred tuđim sudovima.

"Srbija je uverena da će počinioce ovog i mnogih drugih nekažnjenih zločina nad našim narodom kad-tad stići ruka pravde, jer zločini poput ovoga ne zastarevaju, niti se zaboravljaju", istakao je Đurić.

On je izrazio uvjerenje da se današnje odluke Specijalnog tužilaštva u Prištini stide i svi pristojni građani albanske nacionalnosti, koji imaju priliku da na predstojećim izborima na Kosovu i Metohiji poruče da više ne žele da budu taoci svoje zločinačke političke elite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije