18. maj  2017. 12.48  →  17.56 | Izvor: Tanjug

Šešelj ponovo traži pomilovanje za Zvezdana Jovanovića

BEOGRAD -

Šef poslaničke grupe SRS Vojislav Šešelj ponovo je danas pozvao predsednika Tomislava Nikolića da pomiluje Zvezdana Jovanovića, navodeći da će to biti dobro delo po kome će ga Srbija pamtiti.

"Pozvao sam ga da odmah pomiluje Zvezdana Jovanovića koji je osuđen (za ubistvo Zorana Đinđića), a da mu nikakva krivica nije dokazana, nijednog relevantnog dokaza nema na kome se može bazirati osuđujuća presuda, rekao je Šešelj novinarima u skupštini.

On je takođe pozvao Nikolića da donese odluku o pomilovanju svih Srba koji su osuđeni pred Specijalnim sudom za ratne zločine i upućeni na izdržavanje kazne, odnosno da donese ukaz o aboliciji svih Srba koji su optuženi pred specijalnim sudom, kojima se sudi, čekaju suđenje ili drugostepeni postupak.

Šešelj to traži jer je taj sud, kako kaže, bio pod apsolutnom kontrolom Amerikanaca i zapadnih sila i tamo se, dodaje, uglavnom nije sudilo po zakonu nego se sudilo na osnovu lažnih svedočenja, tajnih svedoka i na osnovu lažnih dokaza koje je uglavnom servirao Haški tribunal.

Kaže da Nikolić može biti ponosan kad napusti predsedničku funkciju ukoliko učini, a ako propusti šansu onda treba, dodaje, da razmišlja u kakvom će ga svetlu istorija zapamtiti.

LDP:Šešeljeva izjava zahteva osudu društva

Liberalno demokratska partija ocenila je danas najnoviju izjavu lidera radikala Vojislava Šešelja u kojoj poziva predsednika Tomislava Nikolića da pomiluje Srbe koji su osuđeni pred Specijalnim sudom za ratne zločine, kao i Zvezdana Jovanovića koji je osuđen za ubistvo premijera Zorana Đinđića, kao "skandalozan i opasan ispad".

LDP u saopštenju ocenjuje da takva izjava "zahteva najoštriju osudu od strane državnih institucija, političkih partija, nevladinih organizacija i celokupnog našeg društva".

LDP smatra da Šešelj na ovaj "podmukli" način pokušava da oživi ono malo političke karijere što mu je ostalo".

Ta stranka ukazuje da optuživanje sudova ove zemlje od strane radikala da rade po diktatima SAD i zapadnih sila jeste činjenica o kojoj ne treba raspravljati, ali na koju se mora reagovati, dodajući da je Šešelju bolje da umesto u tabloidima, svoje viđenje ubistva premijera Zorana Đinđića obrazloži u tužilaštvu i pred sudovima koji su nadležni za to.

LDP osuđuje ove istupe i napominje da će uvek biti brana retrogradnim i nacionalističkim snagama, navodi se u saopštenju.