Likovi Gage, Ružice, Đuze, Bore, Olivere na poštanskim markama: Legende nikad ne idu u zaborav, one lete svetom (FOTO)

Ovi glumci su na više načina obeležili naše živote, a poštanske marke su jedan od načina da ih zapamte i nove generacije

  • 17

Nova serija poštanskih marki sa likovima velikana srpskog glumišta Marije Crnobori, Dragana Nikolića, Nikole Simića, Olivere Marković, Bekima Fehmijua, Vlastimira Ðuze Stojiljkovića, Bore Todorovića i Ružice Sokić, koju su objavili Javno preduzeće "Pošta Srbije" i Udruženje dramskih umetnika Srbije, predstavljena je danas u Ateljeu 212.

Nesvakidašnji "ulov" carinika: Bračni par, debelo obučen, nemušto objašnjavao da se vraća sa "izložbe u Mađarskoj"

Direktorka JP "Pošta Srbije" Mira Petrović rekla je da je mnogo vremena provela u Ateljeu 212, da su glumci, čiji su likovi na poštanskim markama, obeležili njen život i da su poštanske marke jedan od načina da njih zapamte i nove generacije.

Foto: Pošta Srbije Foto: Pošta Srbije

O glumcima, čiji su se likovi našli na markama autorke Marine Kalezić, govorili su Svetlana Bojković, Gorica Popović, Ljiljana Dragutinović, Vesna Stanković, Rada Ðuričin, Feđa Stojanović, Milan Caci Mihailović i Renata Ulmanski.

Bojković je o Mariji Crnobori rekla da je bila jedinstvena glumica markantne pojave, heroina i štabilan oslonac Jugoslovenskog dramskog pozorišta od njegovog osnivanja.

Foto: posta.rs Foto: posta.rs

Popović je podsetila na reči reditelja Gorana Markovića, koji je za svoju majku Oliveru Marković rekao da je bila glumica od rođenja, da je bila slavna, voljena i poštovana, ali ne i srećna i da je na kraju svog puta osećala gorčinu, što je "verovatno sudbina svakog glumca".

Foto: posta.rs Foto: posta.rs

Dragutinović je Bekima Fehmijua doživljavala kao brata i poštovala ga zbog njegove čestitosti i viteštva.

Foto: posta.rs Foto: posta.rs

- Na sceni je isijavao prirodnom snagom, a ja sam ga doživljavala lično. Bio je jedan od najvećih jugoslovenskih glumaca, ali vrlo skroman i u najvećoj popularnosti. Imao je snagu da kao umetnik učini mnogo za svoju državu i odnose među narodima - istakla je Dragutinović.

Vesna Stanković je Ružicu Sokić nazvala velikom divom nenadmašnom u ostvarivanju prvenstveno uloga u komedijama, ali i u dramama, pozorišnim gladijatorom kome ništa nije bilo teško, velikim borcem za umetnost i pozorište, koji se borio i sa vetrenjačama.

Foto: posta.rs Foto: posta.rs

Ðuričin je podsetila na nezaboravne glumačke bravure Nikole Simića, na ovacije "kao na rok koncertu" tokom 43 godine igranja kultne predstave "Buba u uhu", osvrnula se na Simićevu nepresušnu energiju sa kojom je igrao i ozbiljnost sa kojom je pristupao svakoj predstavi i pročitala pesmu "Zbogom, zeče" učenice Devete beogradske gimnazije Tanje Miletić posvećene velikom glumcu.

Foto: posta.rs Foto: posta.rs

- Kada pomislim na Gagu (Nikolića) imam dvostruko osećanje - ljudsku ozarenost jer je bio veseljak, duhovit i voljen čovek, a istovremeno nije mistifikovao svoju profesiju i ogromnu popularnost, i tugu što ga nema. On nedostaje ovom Beogradu - rekao je Feđa Stojanović.

Foto: posta.rs Foto: posta.rs

Mihailović je primetio da je "naš dragi Borivoje (Todorović) ponovo spreman na nova putovanja" i podsetio na Borino "putovanje" kroz Atelje212 i ostala pozorišta "duhovitog i neodoljivog šarmera i drugara, glumca jedinstvenog talenta", o kome je najbolje i najiskrenije pisala u knjizi "Šaka soli" njegova sestra, velika Mira Stupica.

Foto: posta.rs Foto: posta.rs

Renata Ulmanski je istakla da je Ðuza Stojiljković čudo, koje "izaziva divljenje svojom neobičnošću".

- Poznavala sam i Ðuzu i Vlastimira. Ðuza je bio šarmer, društven i duhovit, a Vlastimir melanholik i samotnjak. U jednim periodu bio je samo Ðuza, pa su neko vreme naporedo išli i Ðuza i Vlastimir, a onda je Ðuza počeo da zaostaje, a Vlastimir je bio sve prisutniji - kazala je Ulmanski.

Foto: posta.rs Foto: posta.rs

JP "Pošta Srbija" i UDUS izdali su 2003. godine prvu seriju poštanskih marki pod nazivom "Poznati srpski glumci" sa likovima Ilije Stanojevića, Dobrice Milutinovića, Žanke Stokić, Ljubinke Bobić, Raše Plaovića, Milivoja Živanovića, Mije Aleksić i Zorana Radmilovića.

U seriji "Velikani srpskog pozorišta" (2005) štampane su marke sa likovima reditelja Jovana Ðorđevića, Milana Predića, Milana Grola, Mire Trailović, Soje Jovanović, Huga Klajna, Mate Miloševića i Bojana Stupice.

Usledile su serije "Velikani srpskog glumišta" 2007, 2009, 2011. i 2013. i "Znameniti srpski reditelji" 2015, a povodom 50 godina Bitefa izdate su marke sa likovima Mire Stupice i Jovana Chirilova.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA