≫ 

Slavimo 1. maj, a retko ko zna da je sve počelo krvavom borbom: Evo zbog čega je danas praznik

Prvi maj u Srbiji obeležen je prvi put 1893. godine protestnim skupovima u Beogradu

  • 19

Međunarodni praznik rada - Prvi maj biće obeležen danas širom sveta, kao i u Srbiji, u znak sećanja na dan kada su radnici u Čikagu štrajkom i protestima počeli da se bore za osmočasovno radno vreme.

 

Najtačnija vremenska prognoza za Prvi maj: Evo da li će biti uranka (FOTO)

 

Praznik podseća na 1. maj 1886, kada je više desetina hiljada radnika u Čikagu izašlo na ulice zahtevajući bolje uslove rada i osmočasovno radno vreme. Organizatori protesta su zahteve prethodno uputili poslodavcima i vlastima tražeći da ih ispune do tog datuma.

 

Kao odgovor, usledila je represija, a u sukobima sa policijom bilo je žrtava i ranjenih na obe strane. Ishod je bio da su sedmorica sindikalnih aktivista osuđeni na smrt.

 

Drugi kongres Radničke internacionale je odlučio da se od 1890. godine, 1. maja širom sveta održavaju masovne manifestacije, demonstracije i štrajkovi, kao jedan od vidova klasne borbe, što je do kraja 19. i početkom 20. veka dobilo masovne razmere.

 

Prvi maj u Srbiji obeležen je prvi put 1893. godine protestnim skupovima u Beogradu.

 

Prvomajske proslave u seoskim sredinama u Srbiji počele su najpre u selu Dubona, kod Mladenovca, dve godine kasnije. U Srbiji i regionu vremenom je postao običaj da se tog dana u zoru izlazi na Prvomajski uranak u prirodu.

 

Praznik rada je tokom dugog posleratnog perioda, najmasovnije obeležavan u socijalističkim zemljama, kada su održavane parade i slične manifestacije.

 

Poslednjih godina, prvomajski protesti ponovo dobijaju vidove protestnih okupljanja nezadovoljnih radnika, čiji položaj, zbog ekonomske krize, postaje sve teži.

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • fiken

    1. maj 2017 | 11:58

    Komentarl LJudi se borili za osmočasovno radno vreme da bi se danas radilo 12-16 sati! E to je napredak! A ovi što roštiljaju,među njima najmanje je radnika.

  • Vesna

    1. maj 2017 | 10:26

    Ako napravite anketu,, šta je to 1.maj??? Naravno da je za većinu to dan,, ROŠTILJA!!!! Nažalost Ono što je. Njegovo pravo značenje je davno izgubljeno.... Sve za šta su se tadašnji radnici borili više NEMA.... KAPITALIZAM JE PONOVO PRROVLADAO I OSTAJE MO. SAMO PONOVO JADNA RADNIČKA KLASA BEZ IKAKVIH PRAVA... ŽELIM VAM UKUSAN,, ROŠTILJ....

  • Pakistanac

    1. maj 2017 | 08:29

    Posto su u Srbiji svi srecni i zadovoljni,danas se jedu prasad,jagnjad,a najvise rostilj i velica se izabrani predsednik!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA