Ahmeti prenosi Jiovu poruku: Izbor DŽaferija je realnost; Tužilaštvo traži pritvor za 14 osoba

Tanjug

30. 04. 2017. u 14:19

Makedonija treba da prihvati realnost, a to je izbor predsedavajućeg Sobranja kojeg treba da podrže i oni koji ga osporavaju - preneo je poruku Brajana Hojt Jia lider vodeće stranke Albanaca DUI Ali Ahmeti

Ахмети преноси Јиову поруку: Избор Џаферија је реалност; Тужилаштво тражи притвор за 14 особа

Twitter

SKOPLJE - Makedonija treba da prihvati realnost, a to je izbor predsedavajućeg Sobranja kojeg treba da podrže i oni koji ga osporavaju zato što je njegov izbor obavljen na legalan i legitiman način, izjavio je lider vodeće stranke Albanaca u Makedoniji DUI Ali Ahmeti.

Kako navodi "Radio Slobodna Evropa" na makedonskom jeziku, Ahmeti je kazao da ovim prenosi poruku zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Brajana Hojt Jia sa kojim se danas sastao u rezidenciji američkog ambasadora u skopskom naselju Bardovci.

Hojt Brajan Ji stigao je u dvodnevnu posetu Makedoniji, a sastanke sa lokalnim zvaničnicima započeo je susretom sa liderom DUI Alijem Ahmetijem.

Poslanici DUI su zajedno sa predstavnicima Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) u Sobranju u četvrtak uveče spornim glasanjem izabrali novog predsedavajućeg parlamenta Talata Džaferija, nakon čega su pristalice VMRO-DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog upali u Sobranje.

Ji je u Skoplje stigao dan ranije nego što je prvobitno planirano, a makedonskoj prestonici sastaće se sutra i sa Džaferijem, predsednikom Makedonije Đorđem Ivanovim i liderima VMRO-DPMNE i SDSM Nikolom Gruevskim i Zoranom Zaevim.

Sastanak sa Džaferijem planiran je u jutarnjim satima.

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov naći će se na "vrućoj stolici", navodi Dojče vele, a posetu zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju naziva danom D za Makedoniju.

Nemački družavni radio dodaje da sastanak Hojt Jija sa Džaferijem nije iznenadenje, jer je američka ambasada u Makedoniji priznala njegov izbor za predsednika Sobranja neposredno pošto se to dogodilo.

TUŽILAŠTVO TRAŽI PRITVOR ZA 14 OSOBA

Osnovno javno tužilaštvo u Skoplju saopštilo je večeras da je od nadležnog sudije zatražilo pritvor za 14, od ukupno 15 osoba uključenih u nerede u Sobranju, u četvrtak uveče.

Za jednu osobu je predložena mera nadzora.

Tužilaštvo je navelo da je po skupljanju relevantnih dokaza protiv 15 lica pokrenut postupak zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično delo učestvovanje u grupi koja je sprečila službeno lice u obavljanju službene dužnosti.

Kako se navodi, dosad je sedam lica lišeno slobode.

Istraga tužilaštva se nastavlja, dodaje se u saopštenju.

Osnovno javno tužilaštvo je u prethodnom saopštenju navelo da je do sada identifikovano 15 lica koji su učestvovali u neredima u Sobranju i protiv kojih je MUP podneo krivičnu prijavu.

— Lajme News (@lajmeenews) April 30, 2017

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Ivanka Kosovka

30.04.2017. 16:09

Neshvatljivo je mesanje mrdjunarodne zajednice, pre svih SAD, u unutrasnju politiku jedne samostalne i suvrrrne drzave. Ilijev je pogresio sto nije raspustio parlament i raspisao nove izbore. Ovako?- Ko zna kako ce ici dalje?...Zelim mir i slogu svima...

Miroslav GTA

30.04.2017. 23:46

@Ivanka Kosovka - Izvini ali R.Makedonija nije samostalna i suverena drzava. Njoj odredjuju ko ce joj biti predsednik, ko premijer, ko sef parlamenta (ako se ono nesto moze tako nazvati), da li ce uopste imati ime, da li ce i kada nekog priznati za drzavu, da li ce se sa njene teritorije gadjati susedna zemlja i odakle ce tudja vojska uci u teritoriju druge drzave. i td itd

Enfant Terrible

01.05.2017. 09:22

@Ivanka Kosovka - Ako mislis da je u Srbiji drugacije, zivis u veelikoj zabludi.

pera

30.04.2017. 19:43

To je i bilo ocekivano da kaze. Naravno, iznenadjenje bi bilo da je pomenuo izbornu prevaru Zaeva i njegovu izdaju Makedonskih interesa zarad albanskih, ali Makedonija je privatna gubernija SAD-a, a njima je interes da se napravi velika albanija. I naravno da ce sada biti osuta paljba iz svog naoruzanja na Makedonce koji brane svoju drzavu. To bi bilo isto kao da Predsednik SAD-a polaze zakletvu na Ruskom jeziku, ispred Ruske zastave i peva Rusku himnu na Ruskom. Mislim da tada ne bi bila ista l

Maric

01.05.2017. 08:26

E, to, da li je to realnost, da terorista bude na čelu Sobranja, to ćemo da vidimo.

nišlija

01.05.2017. 08:59

Makedonija treba da prihvati realnost i i da doprinos stvaranju velike Albanije !? Albanci ne traže celu Makedoniju samo pola . Oni su velikodušni ,evo i kod nas ne traže Niš , samo Bujanovac ,Preševo , Vranje ,leskovac , Medveđu , Kuršumliju , Prokuplje ......

E

01.05.2017. 10:00

Makedonci okrenuli ledja Srbima pa se sad neki čude kako su postali albanska kolonija

rajko

01.05.2017. 19:08

izbor dzaferija znaci da su poslanici makedonci glasali za siptara,ili su im siptari dali pare ili su im amerikanci naredili.U skupstini sede izdajnici sopstvenog narodakoji nisu hteli da makedonac bude izabran.Oni i ne zasluzuju nista bolje nego sto im se nudi,prodane duse,ako ovo ne shvati narod gotovo je,pomoci im nema.