Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
Povratnici u FBiH žrtve administracije: Preživljavaju sa 30 KM penzije

Povratnici u FBiH žrtve administracije: Preživljavaju sa 30 KM penzije

Za godinu radnog staža dobićete po marku ili možda i manje. Tako, otprlike, izgleda obračun penzija za penzionere povratnike. Zbog administrativnih barijera u federalnom penzionom fondu, Neđo Jandrić iz Glamoča preživljava sa 35 maraka mesečno.

Penzioneri povratnici Glamoc FBiH Foto: ATV / screenshot
Penzioneri povratnici Glamoc FBiH
Foto: ATV / screenshot

U opštini sam radio više od četiri decenije, pa vi vidite, priča Neđo.

- Kad sam napunio 65 godina, RS mi je dala 39 KM penzije. Po nekakvim njihovim standardima. Ja se žalio, oni mi smanjili na 34. Još uvek se vodi taj spor - rekao je Neđo za ATV.

Sličnu muku muči i Vuka Soldat. Radila je 30 godina u trgovini u Glamoču, a prima 66 maraka penzije, i to na osnovu ratnog staža u Republici Srpskoj.

- Muž ima penziju, ali me boli, obolela sam, što ne mogu doći do svojih prava. Ja ganjam to, sad će šest godina - priča Vuka Soldat.

Sekula Kesić, ekonomista u penziji ima isti problem. Po njegovoj računici, penzijska osnovica je već u startu umanjena za ratni period. Ali, umesto da taj period zanemari, federalni Fond PIO uredno obračunava mesece provedene u ratu, pa deli uplaćeni novac sa stažom koji nisu ni priznali. Problem naopakog računanja uglavnom pogađa povratnike.

Sekula kaže da se već četiri puta žalio, i pisao visokom predstavniku, ali odustati – neće. Sledeća instanca je Strazbur i Evropski sud za ljudska prava.

- Ovde se radi o diskriminaciji, ovde se radi o sprečavanju povratka izbeglica. To ste gospodine visoki predstavniče dužni da pratite, da izveštavate evropske institucije -  rekao je penzioner Sekula Kesić.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu
Foto: Wikipedia / screenshot
Evropski sud za ljudska prava u Strazburu

Iako je sud u Strazburu već tri puta presudio u korist penzionera povratnika, i dogovor između entitetskih fondova postoji, u praksi je druga priča. U Fondu PIO RS kažu da sve imaju crno na belo, ali je, izgleda, nemoguće preskočiti administrativne barijere u drugom entitetu.