Južnokorejska mornarica počela vežbu sa SAD; Abe:Raketni test velika pretnja po Japan

Tanjug

29. 04. 2017. u 09:58

Američki zvaničnik, koji je insistirao na anonimnosti, rekao je da bi Vašington lansiranje rakete mogao da smatra ozbiljnom prekretnicom,

Јужнокорејска морнарица почела вежбу са САД; Абе:Ракетни тест велика претња по Јапан

Južnokorejska mornarica saopštila je danas da je započela zajedničku vojnu vežbu sa američkom flotom, u kojoj učestvuje i super-nosač aviona "Karl Vinson", koji su Sjedinjene Američke Države poslale u region zbog rastućih pretnja severnokorejskog nuklearnog i raketnog programa.

Vežba je počela nekoliko sati nakon što su južnokorejski i američki zvaničnici saopštili da su zapazili nešto za šta pretpostavljaju da je neuspelo lansiranje projektila iz oblasti nedaleko od prestonice Pjongjanga, preneo je AP.

Južnokorejska mornarica je saopštila da je cilj vojne vežbe "odvraćanje provokacija Severne Koreje i ispoljavanje čvrstog savezništva između Sjedinjenih Američkih Država i Južne Koreje".

Američki nosač aviona "Karl Vinson" učestvovao je i prolećnim vežbama SAD i Južne Koreje u martu.

ABE: RAKETNI TEST VELIKA PRETNjA PO JAPAN

Odluka Severne Koreje da testira interkontinentalnu balističku raketu predstavlja veliku pretnju po Japan, rekao je danas premijer te zemlje, Šinzo Abe, u Londonu.

Severna Koreja testirala je raketu neposredno nakon što je državni sekretar SAD Reks Tilerson upozorio da bi neuspeh u zaustavljanju nuklearnih i raketnih programa Pjongjanga doveo do "katastrofalnih posledica".

"Uprkoj snažnim upozorenjima međunarodne zajednice, Severna Koreja je danas sprovela svoj test balističke rakete. To je velika pretnja po našu zemlju. To je neprihvatljivo. Snažno osuđujemo takve činove", rekao je Abe novinarima u Londonu, prenosi Rojters.


SEVERNA KOREJA: SAD JE IZLOŽENA NAŠIM PREVENTIVNIM UDARIMA

Državni mediji Severne Koreje ponovo su objavili cilj te zemlje da izgradi nuklearno oružje koje je sposobno da stigne do obala SAD, na dan kada su SAD i Južna Koreja otkrili neuspelo raketno testiranje u blizini Pjongjanga.

Novine Rodong sinmun saopštile su u subotu da je Severna Koreja prikazala dve nove interkontinentalne balističke rakete na vojnoj paradi održanoj u čast osnivača nacije Kim il Sunga 15. aprila.

U novinama se navodi da je velika teritorija "poznata kao SAD u potpunosti izložena našim preventivnim udarima".

Analitičari kažu da postojeće interkontinentalne balističke rakete u Severnoj Koreji potencijalno mogu da stignu do kopna SAD iako ih Sever nikada nije testirao.

U međuvremenu, raketne probe osudili su i strani zvaničnici

Norveški ministar spoljnih poslova Borge Brende objavio je u subotu na Tviteru da "noveraketne probe krše rezolucije Saveta bezbednost. Hitna potreba za zajedničkom akcijom da se smanje tenzije", prenosi Rojters.

Ambasador Francuske pri Ujedinjenim nacijama rekao je da je Savet bezbendnosti UN "mobilisan" i jednoglasan u odluci da se denuklearzuje Severna Koreja

Metro u Tokiju je bio ugašen deset minuta, nakon objave da je Severna Koreja izvršila još jedno testiranje rakete, što je pogodilo nekih 13.000 putnika, saopštio je zvaničnik metroa Hiroši Takizava.

On je naveo da je to prvi put da je metro blokiran zbog lansiranja rakete.

Ministar spoljnih poslova Južne Koreje rekao je da ukoliko međunarodna zajednica ne odgovori na provokacije Severne Koreje, doći samo do "povećanja apetita Pjongjanga".


SLEDI OŠTRA REAKCIJA SAD

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa mogla bi da odgovori na novu raketnu probu Severne Koreje ubrzavanjem planova za nove američke sankcije protiv Pjongjanga, uključujući moguće mere protiv posebnih severnokorejskih i kineskih entiteta.

Moguće je da se nešto ubrza, rekao je neimenovani američki zvaničnik Rojtersu i dodao da je raketna proba Pjongjanga "vrsta provokacije" uoči izbora 9. maja u Južnoj Koreji.

Američki zvaničnik, koji je insistirao na anonimnosti, rekao je da bi Vašington lansiranje rakete mogao da smatra ozbiljnom prekretnicom, odnosno to bi moglo da izazove mnogo jaču američku reakciju.

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je nakon lansiranja rakete da Severna Koreja ne poštuje Kinu i njenog predsednika, kada ispaljuje rakete.

Nešto ranije, državni sekretar SAD Reks Tilerson zatražio je na sastanku Saveta bezbednosti UN uvođenje novih sankcija Severnoj Koreji, ocenivši da bi bilo "katastrofalno" ukoliko se ne deluje protiv nuklearnog programa te zemlje.

Pre nego što je Severna Koreja lansirala raketu, kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji izjavio je na sednici SB UN da nije samo na Kini da rešava problem sa tom zemljom.

"Ključ za rešavanje nuklearnih problema na poluostrvu nije smo u rukama Kine", rekao je Vang Ji.

Inače, ovo je četvrto ispaljivanje raketa koje je od početka marta izvela Severna Koreja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Doki

29.04.2017. 12:29

Živeo Kim i S. Koreja.Neko može imati interkontinentalne rakete a neko nemože kakva je to logika.

repus

29.04.2017. 20:30

@Doki - nema tu logike nego da li je u toj zemlji dictator koji je pretnja za svoj narod I okolne zemlje zato takve zemlje kao Severna koreja srbija kuba kina rusija ne smeju imati interkon. rakete zamislite da smo mi imali ne daj bože te rakete 1991 god. a bili na vlasti ovi što su I sada I zavađali nas kao I sada sa demokraskim zemljama koliko bi bilo strašno zemljama koje se granice sa nama I njihovim stanovništem strepeli bi od nas ali srecom tito je bio genijalac pa nije išao dalje od papovke

Mr.Q

29.04.2017. 14:03

Predstavnici zapadnih zemalja se pozivaju na rezolucije saveta bezbednosti samo kad im paše. Inače isti ti predstavnici zapadnih zemalja krše rezolucije SB UN svakodnevno....Zapadni licemeri!

prorok

29.04.2017. 17:16

Pa kako da ne kauboji tj veciti policajci i vi ostali zapadni shljamu niste neki dan osudiliu namerno malim slovima sad kad je isto izvrshio probu . Zashto nekazete ili ne smete da postoje dvostruki arshini , i jos jedno toj istoj Americi bi samo voleo da joj se probudi uspavani div zvani Yelouston pa da oseti sta je tragedija.14

Darko

29.04.2017. 18:28

Сваком добронамерном човеку је јасно да Северна Кореја само плаши мечку са решето и да је то само бајка за домаћу употребу, пошто нема ништа од озбиљног ракетног и нуклеарног арсенала. Али ови западни монструми користе сваку прилику да свима намећу своју вољу и вршљају по целом свету. И они знају истину али је злоупотребљавају као много пута до сада. Па сетите се само како је Ким приказао да је Кореја победила мислим Бразил у финалу СП у фудбалу. Дебели воли само да крка и ..... Остало је машта.