Skot: Izjava Rame o Velikoj Albaniji bila je grudva, sada preti da postane lavina

Tanjug

26. 04. 2017. u 16:47

Američki ambasador Kajl Skot ocenio je da je izjava Edija Rame o "Velikoj Albaniji" bila "mala grudva", koja se sada uvećava i preti da postane "politička lavina"

Скот: Изјава Раме о Великој Албанији била је грудва, сада прети да постане лавина

Kajl Skot , Foto: P. Milošević

Američki ambasador Kajl Skot ocenio je da je izjava Edija Rame o "Velikoj Albaniji" bila "mala grudva", koja se sada uvećava i preti da postane "politička lavina", te da u takvoj situaciji ceni poziv premijera Srbije Aleksandra Vučića da se svi koncentrišu na mir, saradnju i stabilnost.

Regionu treba manje istorije, a više državnika, istakao je Skot za Prvu televiziju.

"Svakom izjavom postaje sve gore, neopreznoj izjavi premijera Albanije po pitanju njegove posvećenosti ulasku u EU, Tači je pridodao zapaljivu izjavu, na koju se nadovezao i Musliu. Sa druge strane, reagovali su Dačić i Vulin i sve je to dodalo ulje na vatru i učinilo stvari gorim", rekao je Skot za televiziju Prva.

On je naglasio da u takvoj situaciji zaista ceni izjavu premijera Aleksandra Vučića, prema kojoj, kako je podsetio Skot, treba da se koncentrišemo na saradnju, mir, stabilnost, umesto što se svađamo pričamo o ratu promeni granica.

"Moramo se fokusirati na budućnost i na ono što stvarno pomaže narodima u regionu", napomenuo je američki ambasador.

On smatra da "radne odnose" koje su izgradili poslednje četiri godine premijeri Srbije i Albanije treba očuvati.

"Imam poverenje u lidere ovog regiona i mislim da će Rama i Vučić nastaviti da grade bolje odnose. Ono što Srbiji treba i što trega regionu je manje istorije, a više državnika. Treba izbaciti iz fokusa promenu granica i razmišljati o popravljanju odnosa između država", naglasio je Skot.

On smatra da slučaj Haradinaj treba odvojeno posmatrati i da je suda taj koji treba da odluči da li su optužbe protiv njega osnovane i da li treba da bude izručen Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Матора Мачкетина

26.04.2017. 17:48

Неко је давно рекао да ко не учи из историје, нема ни будућности. Сад би требало заборавити животе и смрти па гледати само у будућност кроз новац. Не, хвала.

namilju@ofir.dk

26.04.2017. 23:31

@Матора Мачкетина - Zar mu neko veruje. ovom licemernom Amerikancu?

zoran

26.04.2017. 21:45

pa gospodine skot to je vas proizvod vi ste oteli kosovo srbima dali ga albancima i sad ste navodno zabrinuti sto albanija trazi da se ujedini sa kosovom pa ako ste stvarno zabrinuti onda bombardujte albaniju kao sto ste srbiju

Pelle

26.04.2017. 22:17

Ekselencijo, dosta nam je vaših dvostrukih aršina. Opet, umesto da ukorite i kritikuje te Ramu, Tačija i Muslija, vi stavljate znak jedakosti sa izjavama Dačića i Vulina.

Zoro od Srbiju

26.04.2017. 22:37

Gospodine Skot , sve što se dešava na Balkanu je posledica mešanja SAD u sve na ovoj planeti .

Peki

26.04.2017. 23:15

Sada ce EU sa inicijativom Nemacke da smiri situaciju oko velike Albanije uvodjenjem sankcija Makedoniji.A gde je tu Sloba ?

Johny

26.04.2017. 23:59

Sta hoces da kazes ambasadore; da su Dacic I Vulin trebali da cute? Ti umesto da osudis izjave ove trojice albanaca, ti kritikujes zvanicnike jedne drzave koji osudjuju te ratnohuskacke izjave vrlo osetljive za nase podneblje! Ili si im ti mozda dao instrukcije za takve izjave! Sto mi se cini najlogicnije s obzirom na vasu mirnodopsku ulogu u svetu. Izazivate ratove decenijama, zbog vase spoljne politike i demokratije, stradalo je vise ljudi nego sto je Hitler poubijao u drugom svetskom ratu!

Branko BG

27.04.2017. 02:10

Pa da... Kad albanac nešto kaže to je grudva, a kad srbin kaže isto to, onda je to lavina. Na zapadu ništa novo...

zola

27.04.2017. 07:14

"Američki ambasador Kajl Skot ocenio je da je izjava Edija Rame o "Velikoj Albaniji" bila "mala grudva", koja se sada uvećava i preti da postane "politička lavina"," a ja bih dodao šta je mislila njegova ekselencija: " a mi ćemo tu grudvu da natopimo i dodatno poguramo"!

Miroslav GTA

27.04.2017. 07:25

Nema sumnje da ste vi tu grudvu gurnuli da se kotrlja i postane lavina...isto nema sumnje koga ce ta lavina da zatrpa....Srbiju i ostale Srbske (pai i sire Pravoslavne) teritorije nece sigurno.

UJEDINjENjEM lakše do zaštite

27.04.2017. 16:03

Pre "lavine" najvažnije je da politički vrh Srbije vodi politiku zaštite interesa naroda, tj da se Srbi u Srbiji, Srpskoj, na severu Koosva i u ZSO ujedine, jer nema logike da 8,2 miliona Srba (najbrojniji naroda na Zapadnom Balkanu) ima 2 miliona sunarodnika van matične države !?!