Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:37, 26. 4. 2017.

| Ekonomija

"Nišstan": Poskupljuje održavanje stanova zbog nove cene goriva i delova

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Skuplje održavanje stanova od narednog meseca; foto: flicker.com
Skuplje održavanje stanova od narednog meseca; foto: flicker.com

Nišlije koje koriste usluge preduzeća “Nišstan” ubuduće će za to morati da izdvoje 5 % više para nego što su plaćali do sada. Direktor “Nišstana” Nenad Hafner kaže da će njihove usluge biti skuplje, jer je poskupelo gorivo i rezervni delovi koje ugrađuju, ali i zato što prethodne 4 godine nisu podizali cene.

Na Gradskom veću doneto je rešenje o poskupljenju od 5 %, a cena usluga za Nišlije zavisiće od toga koliko kvadrata ima stan u kome žive i da li zgrada ima lift ili ne.

Na primer, za stan od 50 kvadrata, oni koji žive u zgradi bez lifta umesto 323,5 dinara koliko su plaćali do sada, moraće da izdvoje 340 dinara. Za istu kvadraturu, u zgradi sa liftom, cena je do sada bila 650 dinara, a sada je 682,5 dinara. Oni koji imaju poslovni prostor umesto 1.215 dinara, moraće da plate 1.275 dinara.

Zgrade koje imaju hidrofor, ali nemaju lift, cena je do sada bila 6,47 po metru kvadratnom sada je 6,80 dinara. Za drugu kategoriju, to su one zgrade koje imaju lift, cena je bila 13 dinara po kvadratu, sada je 13,65. Za poslovni prostor cena po kvadratnom metru je bila 24,30 dinara sada je 25,51. To su cene po kvadratu i sa uračunatim PDV-om - navodi Hafner.

Zbog toga što je poskupelo gorivo, koje svakodnevno koriste za 30 automobila, kaže direktor “Nišstana”, ali i zato što su “skočile” cene rezervnih delova za vodovod i kanalizaciju koje ugrađuju, doneli su odluku da povećaju cene usluga.

Prilikom izrade programa poslovanja izvršili smo određenu kalkulaciju i videli smo da mi više ne možemo iz tih unutrašnjih rezervi da pokrivamo naše rashode i morali smo da pribegnemo tome da povećamo cene. Cene smo povećali bukvalno minimalno, odnosno na nivou rasta cena na malom - pojašnjava Hafner.

Jedan od razloga je i to što od februara 2013. godine cene nisu menjane, dodaje, a do tada je svake godine cena njihovih usluga bila veća za 10 %.


Nišlije se žale na rad "Nišstana"

Stanari u Nišu koji koriste i plaćaju usluge preduzeća koje je zaduženo za održavanje stambenih zgrada, uređaje i instalacije u njima, kažu da nisu potpuno zadovoljni radom ovog preduzeća.

Dva puta je curila voda ispod tuša komšijama i zvala sam ih, jednom su zalepili fugu na ivicama kade, koja se raspala posle nedelju dana. Nekad ih zovem i kada dođu ništa ne poprave već kažu da nema kvara, tako da sam morala da platim druge majstore, iako njihove usluge redovno plaćam - kazala je jedna Nišlijka.

Međutim, Hafner tvrdi da ekipe koje su zadužene za hitne intervencije i tekuće održavanje rade i to u predviđenom roku, a to je 24 do 48 sati od kada ih korisnici pozovu.

Što se tiče ovih intervencija za pucanje vodovodnih cevi, ventila i slično tu nemamo čekanje, tu bukvalno radimo danas za danas. Obično su najveće pritužbe kad počnu kiše, snegovi, a tada i tehnološki ne može da se radi, jer tada materijal mora da se nanosi na suvu površini, mora da bude određena temperatura da bi se to steglo kako treba i tada ne može da se radi - kaže Hafner.

Problem su, dodaje, intervencije koje Nišlija moraju da doplate tj. radovi koji podrazumevaju investiciona održavanja koja su skupa. Njihove ekipe izlaze na teren i za takve radove, kaže, ali se Nišlije ne odazivaju na ponude koje moraju da doplate, već nastavljaju da zovu.

Mi tu izađemo na poziv, ali vrlo često se desi da to na šta se naši korisnici žale, nisu radovi iz domena tekućeg održavanja, odnosno tog održavanja koje oni plaćaju kroz tu mesečnu naknadu. I mi damo ponudu, ali najčešće niko ne odgovori na nju, jer je ona takva da iziskuje njihovo finansijsko angažovanje.

Prema njegovoj proceni oko 50 intervencija dnevno imaju ekipe “Nišstana”, a iako kaže je njihov rad “daleko od idealnog”, oni se trude da rade što bolje mogu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • dex

    16:10 // 26. 4. 2017.

    lepo lepo , samo vozikanje i zavrsavanje privatnih poslova i ispijanje pivca po okolnim dragstorcicima! 30 automobila dnevno koriste. mi smo im dali otkaz, da otkaz Nis stanu i angazovali drugu privatnu firmu.

  • Jova

    13:58 // 26. 4. 2017.

    Gde poskupelo gorivo osim u Srbiji!? Cena na svetskom tržištu je od početka vladavine gospodara padala više puta a "država" dizala akcize. Jedio opet da je tako da je država podigla akcize. Nije gorivo poskupelo već alavost vlasti.

  • Padni mi na grudi Nebojsa

    11:18 // 26. 4. 2017.

    Brze, jace, bolje - poskupljenje

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: