FOTO: Afera rekonstrukcije Betanije pod istragom Tužilaštva

Nikada u potpunosti okončana rekonstrukcija novosadske Betanije, započeta 2008. godine i prekinuta 2013. godine, konačno je postala predmet istrage tužilaštva.
FOTO: Afera rekonstrukcije Betanije pod istragom Tužilaštva
Foto: 021.rs
Piše: Gorica Nikolin
 
U igri je bilo više od 950 miliona dinara Fonda za kapitalna ulaganja APV za radove u dve faze, koje je radio konzorcijum "Alpine DOO" sa sedištem u Beogradu. Njihova predstavnica O. Š. (57) pre mesec dana je uhapšena, zajedno sa predstavnicima podizvođača i nadzornika radova, a za koje se sumnja da su kolektivno naplatili radove koji na rekonstrukciji porodilišta nikada nisu izvedeni. Kako za 021 potvrđuju u Višem javnom tužilaštvu, 6. marta je pokrenuta istraga protiv uhapšenih zbog zloupotrebe službenog položaja.
 
Sumnja se da su se podizvođač, građevinsko preduzeće "Kovačević" i njihov predstavnik R. K. (54), na nikada izvedenim radovima obogatili za čak 280,4 miliona dinara, dok je "Alpina" uspela da izvuče 13,8 miliona dinara. U nedavno okončanoj policijskoj akciji "Pluton 2" uhapšen je i M. J. (75), predstavnik firme "Arhness", koja je na tenderu Kliničkog centra Vojvodine dobila posao nadzornika ovih radova. 
 
Nadzornici i zaposleni terete se da su uredno stavljali pečate na poslove koje nisu odradili, dostavljali dokumente Fondu za kapitalna ulaganja, a da niko nije znao da je u igri uopšte angažovan podizvođač.

 

 
Prva faza
 
Investitor u projektu bio je Klinički centar Vojvodine, dok je finansijer bio Fond za kapitalna ulaganja. Na tenderu, koji je inače ušao u restriktivni postupak, bilo je pozvano nekoliko firmi da se jave, a ubedljivo najbolje uslove ponudila je "Alpina".
 
Ukupna cena, bez PDV, koju je Alpina podnela je 498,8 miliona dinara (sa PDV je iznosila 588,6 miliona dinara) i ista je bila prihvaćena od strane Fonda. Ugovor je zaključen 14. jula 2008. godine, sa rokom završetka radova od 210 dana. 
 
Planirani radovi:
  • građevinski radovi u vrednosti od 182,9 miliona dinara
  • elektro radovi u vrednosti od 136,1 milion dinara
  • gasne instalacije u vrednosti od 11,3 miliona dinara
  • vodovod i kanalizacija u vrednosti od 44 miliona dinara
  • termomašinski radovi u vrednosti od 116,5 miliona dinara
  • ugradnja lifta u vrednosti od 7,8 miliona dinara
Interesantno je da se Fond za kapitalna ulaganja ugovorom obavezao da će sve radove na Betaniji finansirati u skladu sa stvarno izvedenim radovima.
 
"Vrednost izvršenih radova investitor i finansijer će plaćati na osnovu privremenih i okončane situacije, overenih od strane stručnog nadzora i investitora, najkasnije u roku od 30 dana od dana overe situacije. Overene privremene situacije dostavljaju se investitoru i finansijeru najkasnije do petog dana u mesecu za radove izvršene u proteklom mesecu", navodi se u ugovoru koji su potpisali KCV, Fond za kapitalna ulaganja i konzorcijum "Alpine". 
 
To znači da su sve strane morale da budu blagovremeno obaveštene o svim radovima koji jesu i koji nisu izvršeni na rekonstrukciji, kako bi i jedan dinar mogao da bude isplaćen. Na originalan ugovor bila su dva aneksa, a potpisivala ih je u ime "Alpine" upravo O. Š, koja je nedavno privedena. U ime glavnog nadzornika radova, firme "Arhness", papire je potpisivao pomenuti i uhapšeni M. J.
 
 
Druga faza
 
Dana 4. avgusta 2010. godine, Fond za kapitalna ulaganja poziva "Alpinu" da preuzme poziv za postupak sa pogađanjem bez prethodnog objavljivanja u oblasti visokogradnje za drugu fazu rekonstrukcije Betanije. Postupak sa pogađanjem vođen je 10. avgusta i konstatovalo se da je "Alpina" podnela ponudu za drugu fazu radova u vrednosti od 306.8 miliona dinara, a oko 360 miliona sa PDV-om. I tada je u ime konzorcijuma poslovala O. Š.
 
Planirani radovi:
  • građevinski radovi u vrednosti od 62 miliona dinara
  • elektro radovi u vrednosti od 70,6 miliona dinara
  • radovi na vodovodu i kanalizaciji u vrednosti od 1,1 milion dinara
  • termomašinski radovi u vrednosti od 28,5 miliona dinara
  • oprema u vrednosti od 140 miliona dinara
  • razni radovi u vrednosti od 4,2 miliona dinara
Ugovor za drugu fazu potpisan je 13. avgusta 2010. godine. Fond se ponovo obavezao da će plaćati u skladu sa stvarno izvedenim radovima i jediničnim cenama, a investitor - Klinički centar Vojvodine, da će obezbediti stručni nadzor u toku izvođenja radova. 
 
Stručni nadzor obuhvata kontrolu da li se gradnja vrši prema odobrenju za izgradnju, kao i kontrolu i proveru kvaliteta radova. Primedbe i predlozi stručnog nadzora upisuju se u građevinski dnevnik, do kojeg 021 nije mogao da dođe jer je predmet istrage tužilaštva.
 
Plaćanje je vršeno na osnovu urađenih radova i na osnovu onoga što je zavedeno u građevinskim dnevnicima, a to je morao da overi investitor i finansijer. Rok za završetak svih radova bio je 240 dana. Postojala je i ugovorna kazna u slučaju da se ne izvrše planirani radovi - plaćala se kazna za svaki kalendarski dan kašnjenja u visini 0,05 odsto od vrednosti radova.
 
Inače, nadzornik na ovim radovima, "Arhness", godinama je dobijao na tenderima razne poslove na nadzoru u Kliničkom centru Vojvodine. 
 
Takođe interesantno je da "Alpina" ni u jednom trenutku nije svojim finansijerima spominjala bilo kakve podizvođače, tačnije GP "Kovačević", za koji se sumnja da je iz cele priče izvukao najviše novca na nikada izvedene radove. To znači da, u suštini, nikada nije postojala prava kontrola onoga što se gradilo i plaćalo novcem građana.
 
Ko će još odgovarati i da li će iko odgovarati u ovoj aferi, u kojoj su Novosađani ostali bez nove Betanije, znaće se nakon istrage tužilaštva. Zbog prirode istražnog postupka, 021 nije mogao da dobije svu dokumentaciju na uvid.
  • Laufer

    25.04.2017 14:55
    Veliki poslovi
    Te 2008 godine,direktor fonda nije bio Neša,nego Milović. Klasična pljačka na svakom projektu u krugu Razvojna banka-fond za KU Vojvodine-DS-konzorcijumi! Zna sve g.đa Lj.G. !
  • Takimaki

    24.04.2017 16:09
    Aha
    A u KCV stalak za infuziju placan 300.000. He he he. E sad na demonstracije. Tamo vam je i mesto. Ns ulici.
  • politička bagra

    24.04.2017 15:58
    Ovi danas kradu na svim investicijama pa znaju da su krali i predhodni. Kada dođu sledeći na vlast, nastaviće da kradu ali će procesuirati ove danas.
    Za to vreme građani bez zdravstvene zaštite a političari na vlasti bogati i zdravi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti