Ubio sina, suprugu i šuraka, pa sebi presudio ispred crkve

D. NOVKOVIĆ

24. 04. 2017. u 10:03

U selu Barič Božidar Dačić usmrtio sina, suprugu i šuraka, a snaju ranio. Posvađao se sa ukućanima, a sa suprugom odranije bio u sporu, tražeći da polovina kuće bude na njegovo ime

Убио сина, супругу и шурака, па себи пресудио испред цркве

UBIJENI / Miroslav Dačić (57), Pavle Živković (78), Rada Dačić (76), RANjENA Gorica Dačić (55) / Foto: D. NOVKOVIĆ

NEZAPAMĆENA tragedija dogodila se u ponedeljak ujutru u selu Barič kod Golupca, kada je Božidar Dačić (77), austrijski penzioner, ubio tri osobe a zatim sebi presudio. Hicima iz pištolja usmrtio je svog sina Miroslava (57), suprugu Radu (76), šuraka Pavla Živkovića (78), i teško ranio snaju Goricu (55), nakon čega je izvršio samoubistvo u porti crkve u centru sela.

Prema još nezvaničnim informacijama, Božidar se posvađao u porodičnoj kući sa sinom i suprugom oko imovine. U jeku svađe, uzeo je pištolj i otvorio vatru na Miroslava. Prestravljeni ovim ubistvom, iz kuće su pobegli Božidarova supruga, snaja i šurak, ali je on pojurio za njima. Snaju Goricu uspeo je “samo” da rani, jer je ona otrčala u komšiluk, kod svog oca. Supruga se sklonila takođe nedaleko, u dom svoje pokojne sestre, ali je Božidar nogom razvalio zaključana vrata i ubio je na licu mesta.

Posle ubistva sina i supruge, Božidar je na biciklu pojurio za šurakom, sustigao ga kod njegove kuće i usmrtio na licu mesta. Baš tada je naišao Božidarov brat od tetke Rade Marjanović.

- Video sam da ide ka meni, mašući pištoljem. Rekao mi je: “Sve sam ih pobio, samo mi snaja pobegla. Sad idem i sebe da ubijem”. Ja sam ga odvraćao, ali on je otišao ka crkvi. Ubrzo sam začuo pucanj i kad sam izašao iz auta, video sam da leži pored bunara u crkvenom dvorištu - priča Rade.

* Ubica Božidar Dačić (77) / Foto: D. NOVKOVIĆ

Ranjena Gorica nalazi se u požarevačkoj Opštoj bolnici i predstoji joj operacija, ali nije životno ugrožena. Njen otac, Radivoje Vasić (77), iako živi prekoputa, nije čuo pucnjeve, pa se šokirao kad mu se na vratima pojavila ranjena i krvava ćerka.

- Gorica je bila sva krvava, držala se za grudi. Hitno je prevezena u Dom zdravlja u Golubac, a onda u Požarevac, u bolnicu. Kažu lekari da joj je stanje stabilno, molim boga da se oporavi - priča očajni Radivoje, kojem je samo pre dve nedelje preminula supruga, pa živi sam.

Uzrok ove nezapamćene tragedije meštanima nije poznat. Neki kažu da su se u porodici Dačić svi lepo slagali, neki da su se svađali, jer tvrde da je Božidar bio preke naravi. Goričin otac kaže da su se Božidar i njegova supruga parničili na sudu, jer je on zahtevao da se polovina jedne, od dve velike kuće u dvorištu, prevede lično na njegovo ime.

* Pokriveno telo ubijenog Pavla Živkovića / Foto: D. NOVKOVIĆ

- Imali su ročište prošlog četvrtka i znam da Radi tad nije bilo dobro, pripala joj muka u sudu. Da li je ova svađa sada izbila zbog tog suđenja i te kuće, ili zbog nečeg drugog, nije mi poznato - kaže Radivoje.

U kući porodice Dačić u ponedeljak nije bilo nikoga. Čim je saznala za ovaj zločin, u Barič je pristigla Božidarova unuka, koja je udata u drugom selu. Međutim, videvši sve razmere ove tragedije, ona se ubrzo onesvestila, pa je odvezena kolima Hitne pomoći. Trebalo bi da pristigne i Božidarov unuk, koji se nalazi na radu u Austriji.

- Jadni moji unuci. Deda im ubio oca i babu, a majku teško ranio. Ni ja se sa njim nisam slagao, već godinama ne idem kod njih, iako su mi prekoputa kuće - kaže otac ranjene Gorice.

* Brat ubice Rade Marjanović / Foto: D. NOVKOVIĆ

Grupa meštana okupila se i kod kuće ubijenog Pavla Živkovića. Njegovo telo ležalo je na pločniku, ispred dvorišne kapije, gde ga je ubica sustigao i likvidirao, a iz kuće su dopirali jauci.

- Bilo je negde 15 do osam, poslovao sam nešto u ekonomskom delu dvorišta. Tad sam začuo dva pucnja. Ne znam zašto i kako, ali odmah mi je Boža pao na pamet. Pomislio sam da je ubio nekoga zbog svađe. Tako je i bilo - priča komšija Radisav Živković.


DOBAR SIN

MEŠTANI Bariča kažu da je pokojni Miroslav bio dobar i vredan čovek. On se sa suprugom Goricom bavio poljoprivredom, a roditelji su mu radili u Beču. Kad su se Božidar i Rada penzionisali, vratili su se u Barič, pa su živeli svi zajedno.

OBDUKCIJA SVIH, OSIM BOŽIDARA

KAKO smo nezvanično saznali iz izvora bliskog istrazi, tela ubijenih biće preneta na obdukciju u požarevačku Opštu bolnicu, da bi se ustanovile sve rane od kojih su stradali. Nad telom ubice neće biti obavljena obdukcija, ali nije poznato ko će i da li će preuzeti na sebe organizovanje njegove sahrane.

UREDNE DOZVOLE

ZASAD je jedino poznato da su preminuli stradali od prostrelnih rana, ispaljenih iz vatrenog oružja. Međutim, tek treba utvrditi ko je iz kog oružja ubijen, jer je Božidar posedovao više pištolja, za čije je držanje imao uredne dozvole nadležnih organa.

* Telo ubice ispod belog čaršava / Foto: D. NOVKOVIĆ

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

DDD

24.04.2017. 11:13

Boze sacuvaj, pa Srbi ce sami sebe istrebiti sa ovolikim ubistvima i samoubistvima. Sta se ovo dogadja?!

Srecko

25.04.2017. 12:04

@DDD - Nisu u pitanju Srbi nego Vlasi.Ne znam zasto ali kod njih se to desava izuzetno cesto.Nije da nema Srba koji se ubijaju,ali taj Pozarevacki,Negotisnki i kraj kod >SVilajnca je bas kao uklet

Nena

25.04.2017. 19:02

@DDD - Neka beze od vlaske ili bilo kog oblika vradzbina,neka se klone crne i bele magije,vracara i nazovi proroka,ne samo Vlasi nego svi!Opasne su to stvari koje opsednu nekultivisane i neuke ljude,lako ih pretvore u demone

Gde ce mu duša

24.04.2017. 13:44

Svima preko 70god da se zabrani držanje oružja,upravljanje motornim vozilima i oduzme pravo glasa.....tu više nema zdravog rasuđivanja,pogotovo kod naših mozgova ispranih Indijsko-Turskim serijama i zaglupljenih rijalitijima...

Bane

25.04.2017. 15:54

@Gde ce mu duša - Ovaj penzioner je ziveo i radio u Nemackoj. Tamo valjda nema serija koje si spomenuo.

Zedbrb

24.04.2017. 14:29

Svaki drugi gastarbajter u Srbiji vodi neki sudski proces protiv nekog člana familije oko podjele imovine. Ovaj je to očito hteo da reši sam,da se nepovlači po sudovima i nedaje pare advokatima.

СЕНОВИЋ

24.04.2017. 22:42

..бала ве земља. Имаћете је сад довољно преко себе.

Bugi

25.04.2017. 10:13

Lako je sada optuzivati ubicu i zaliti ubijene. Treba mnogo toga da se desi da covek digne ruku na rodjeno dete.Kada interesi zavladaju familijom onda familija vise ne postoji i tada je lako doci do ovakve tragedije.Ko ce sada da uziva u toj kuci.?? Niti oni niti on.