Najnovije vesti
Vesti Svet
Druga NAJVEĆA SILA EU je glasala, a evo zašto je to VAŽNO ZA CEO SVET

Druga NAJVEĆA SILA EU je glasala, a evo zašto je to VAŽNO ZA CEO SVET

Francuska bira novog predsednika. Posle pet godina mandata, Fransoa Oland poneo je neslavnu titulu možda i najnepopularnijeg predsednika države koja važi za jednog od vojnih i ekonomskih nosilaca Evropske unije, a zameniće ga ili Emanuel Makron ili Marin le Pen. Upravo zbog toga, krajnji izbor francuskog stanovništva, koji će biti poznat nakon drugog kruga 7. maja, važan je za čitav svet.

francuska kandidati debata foto epa LIONEL BONAVENTURE POOL Foto: LIONEL BONAVENTURE POOL / EPA;
francuska kandidati debata foto epa LIONEL BONAVENTURE POOL
Foto: SEBASTIEN NOGIER / EPA;

Zašto?

Ukoliko ste u EU:

Evropska unija već ima prepune ruke posla u sopstvenom prljavom razvodu sa Velikom Britanijom. Jedan od kandidata preti da će tim putem povesti i Francusku. Ako se to desi, postavlja se opravdano pitanje: Može li Evropska unija da preživi bez dve sile koje važe za jedne od najnaseljenijih i najbogatijih? "CNN" smatra da je odgovor na ovo pitanje - ne.

Ukoliko ste u SAD:

Postoji rastuća mogućnost da će ovi predsednički izbori u Francuskoj, pored toga što su najneizvesniji, ujedno doneti promene koje niko nije mogao da predvidi. Francuzima je dosta i levice i desnice, i dobar deo biračkog tela jednostavno želi da "prevrne sto" i započne novu igru. Najmanje što Americi sa Donaldom Trampom na čelu trenutno treba jeste nepredvidiva Evropa. Trke u SAD i Francuskoj prepune su sličnosti: nepotkovani kandidati, optužbe, teške reči, korupcija, i gafovi. Tako mnogo gafova.

Ukoliko ste u ostatku sveta:

Svi migranti iz ratom razorenog Bliskog istoka ili ekonomski uništene Afrike bi u slučaju tektonskih promena posle izbora mogli da zaborave na bolji život i dolazak u Francusku. Migracija, naročito iz muslimanskih zemalja, možda je i najvažnije pitanje ovih izbora. Ne treba posebno isticati šta Le Penova misli o migraciji.

Ukoliko se bavite tržištem:

Dva kandidata imaju potpuno drugačije ekonomske vizije. Jedan želi da Francuska odbaci evro i zaštiti francuske poslove. Drugi je šampion još tesnije evrointegracije. Tržišta mrze nestabilnost. Dovoljan dokaz za to je da se pogleda reakcija nakon izbora u Grčkoj 2012. godine. Sa britanskim "zbogom", francuska je 2. najveća ekonomska sila u EU. Promena tog statusa protrešće tržište poput zemljotresa.