Konačni rezultati - Makron 23,75, Le Penova 21,53

Centristički kandidat Emanuel Makron i liderka krajnje desnice Marin le Pen osvojili su najviše glasova u prvom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.04.2017.

07:44

Konačni rezultati - Makron 23,75, Le Penova 21,53
Foto: Tanjug/AP

Makron i Le Penova kvalifikovali su se za drugi krug koji će biti održan 7. maja.

Prema konačnim rezultatima koje je saopštilo francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova Makron je osvojio 23,75 odsto, a Le Penova 21,53 odsto.

Iza njih slede konzervativni kandidat Fransoa Fijon sa 19,91 odsto osvojenih glasova i levičarski kandidat Žan-Lik Melanšon sa 19,64 odsto.

Kvalifikacije Makrona i Le Pen za drugi krug predsedničkih izbora "menjaju politički pejzaž Francuske" i "pripremaju teren za konačni obračun" u vezi sa daljim članstvom te zemlje u EU, ocenjuje AP.

Marin Le Pen proglasila je pobedu u prvom krugu.

Emanuel Makron poručio je da Francuska okreće novu stranicu u političkoj istoriji.

Pristalice kandidatkinje krajnje desnice Marin le Pen, okupljene u izbornom štabu, burno su proslavile vest da je ona ušla u drugi krug predsedničkih izbora.

Ko god da pobedi u drugom krugu, piše BBC, to će značiti veliki odmak od levičarskih i partija desnog centra koje su dominirale francuskom politikom.

Inače, u Parizu su izbili veliki neredi nakon objavljivanja prvih rezultata.

Konzervativni predstavnik desnog centra Fransoa Fijon priznao je poraz u prvom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj. Kandidat Žan-Lik Melanšon koji se tranutno prema anketama nalazi na četvrtoj poziciji napisao je na Fejsbuku da još ne prihvata rezultate pazirane na izlaznim anketama.

Fijon je izrazio razočaranje predviđanjima, dok je kandidat Socijalističke partije Benoa Amon priznao poraz i pozvao birače da u drugom krugu glasaju za Makrona (39), bivšeg ministra ekonomije.

Na izbore je izašlo oko 70 odsto glasača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: