Vlast kaznila ekvadorske medije koji nisu preneli priču o opozicionom kandidatu

Ekvadorske vlasti kaznile su sedam medijskih kompanija jer nisu objavile priču za koju smatraju da je od nacionalnog interesa.
Vlast kaznila ekvadorske medije koji nisu preneli priču o opozicionom kandidatu
Foto: Pixabay
Regulatorno telo za nadzor medija saopštilo je da su mediji imali dužnost da izveste o navodnim ofšor poslovima opozicionog političara i predsedničkog kandidata na nedavnim izborima Giljerma Lasoa, prenosi Bi-Bi-Si.
 
Četiri lista i tri televizije kažnjeni su sa po 3.750 dolara, što je jednako 10 osnovnih novinarskih plata.
 
Priča o tome prvo je objavljena u martu u argentinskom listu, pod naslovom "Laso: ofšor tajkun", a zatim su je neki ekvadorski mediji preuzeli uoči predsedničkih izbora 2. aprila.
 
Predsednik regulatornog tela Karlos Ohoa rekao je da kazne predstavljaju i motivaciju za poboljšanje novinarske prakse.
 
Ekvadorska organizacija za slobodu govora Fundamedios saopštila je da vlada ne treba da kažnjava medije i da je to cenzura čiji je cilj da vlada "preuzme ulogu urednika svih medija i da odlučuje šta objaviti, a šta ne".
 
Prema zakonu o komunikacijama, donetom 2013, zvaničnici imaju ovlašćenja da kazne medije.
 
Predstavnici nekih od kažnjenih medija naveli su da taj kontroverzni zakon ne dozvoljava medijima da tokom izborne kampanje objavljuju vesti koje mogu aktivno da rade za ili protiv nekog kandidata, kao i da nisu mogli da garantuju istragu argentinskih novinara.
 
Laso je izgubio na izborima od kandidata levice Lenina Morena.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet