Početak savršenog recepta: Uzmite med, jaja, jogurt…

by | april 23, 2017

Koliko ste samo puta čitali recepte za prirodne maske? Koliko ste puta pomislili – sve je to lepo, ali neće „odneti“ umor s lica, a ni bore neće postati manje? Naravno, u špajzu i frižideru nećemo naći efikasno sredstvo za smanjenje bora, ali za svežinu kože – hoćemo. Namirnice bogate vitaminima i mineralima će, bukvalno, „nahraniti“ našu kožu. Nanesite ih na lice dok spremate nedeljni ručak, a kada se petnaestak minuta kasnije umijete videćete da smo bili u pravu… 

Foto: Pixabay

Belanca
Jaja su puna proteina, vitamina B, magnezijuma, kalcijuma, vitamina D, selena i omega 3 masnih kiselina, a svi ovi sastojci doprinose nežnoj, zdravoj i sjajnoj koži. Zašto, onda, ne biste stavili napravili penu od belanaca i njome prekrili lice? Ona zateže kožu, sužava pore, smanjuje mašćenje kože, srečava nastanak akni, a ako nameravate da danas perete kosu – ne morate se zadržati samo na licu. Kažu da povećava sjaj kose. Kad se pena osuši, dobro je isperite.

Foto: Pixabay

Jogurt
Pun je kalcijuma, cinka i, što je najbitnije, enzima i dobrih bakterija, te je jogurt dobar i za unutrašnju i za spoljašnju upotrebu. On ne pomaže samo dobroj probavi i očuvanju crevne flore, već i koži lica. Uklanja nedostatke na koži, bori se protiv bora i usporava starenje kože. jogurt stavite na lice i držite oko pola sata, a zatim dobro isperite.

Foto: Pixabay

Med
Ova superhrana je poznata po jakom antibakterijskom i antibiotičkom svojstvu, antioksidantima, prirodnim enzimima i nutrijentima koji leče i neguju telo i spolja i iznutra. Med na koži smanjuje upale i crvenilo, leči rane i opekotine, kao i druge nejednakosti na koži. Zbog svog antibakterijskog sastava, odlična je zamena i za sredstva portiv akni. Možete ga naneti samostalno na kožu ili u sklopu maski koje vam predlažemo.

Maska za smanjenje crvenila i “hlađenje”
Pomešajte pola kratavca, četvrtinu šolje mleka, kašiku meda i kašiku smeđeg šećera, pa smesu nanesite na lice. Kada se osuši isperite mlakom vodom.

Maska za osetljivu kožu
Pomešati kašiku jogurta, kašičicu meda i kašičicu kakao praha. Kao i prethodna maska, smanjuje crvenilo, a veoma prija osetljjivoj koži.

Pročitajte i… Veganski beauty brendovi 

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje