Niže diplome i u trećem dobu

Jovica BEKIĆ

21. 04. 2017. u 14:06

Dušan Pejin (80) iz Čonoplje, nadomak Sombora, vrstan je pronalazač i vlasnik četiri indeksa. Rad branio pred komisijom u kojoj je bio i njegov mentor, rođen 11 godina nakon Pejinovog upisa na fakultet

Ниже дипломе и у трећем добу

Dušan Pejin sa diplomama / Foto: J. BEKIĆ

DUŠAN Pejin (80), iz Čonoplje nadomak Sombora, jedan je od retkih koji mogu da se pohvale sa četiri indeksa i tri diplome Poljoprivrednog fakulteta: osnovnih studija, postdiplomskih, master i magistarskih studija.

Ovaj vitalni i još uvek radno angažovan stručnjak pre nepunu godinu magistrirao je na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu. Temu "Ishrana krava muzara povećanim nivoima suvih rezanaca šećerne repe" odbranio je pred komisijom u kojoj je bio i njegov mentor, rođen 11 godina nakon Pejinovog upisa na fakultet!

Na ovom fakultetu diplomirao je 1963. godine, da bi se ozbiljnijeg druženja sa knjigom i naukom latio posle penzionisanja, 1993. godine. Osnovao je privatnu firmu za projektovanje poljoprivrednih objekata i njihovu sanitarnu zaštitu.

Kada su mu rekli da treba da zaposli inženjera zaštite bilja, tu je "prelomio", a donekle je proradio i inat. Upisao je master studije iz ove oblasti, a master rad na temu "Štetni insekti i glodari na krmnim kulturama Bačke" odbranio je 2012. godine i to sa desetkom!

- Na njemu sam radio 500 dana, i za to vreme svaki dan sam jeo po jednu čokoladu sa lešnicima. Ukupno sam za to vreme pojeo 50 kilograma ove poslastice! Zatim sam odlučio da uradim i magistarski rad i da dokažem da rezanci repe mogu da zamene kukuruz u ishrani krava muzara, kada je njegova cena visoka - pojašnjava Pejin. - Suvi rezanci su energetska hrana, i imaju specijalni hemijski sastav zato što sadrže ferulnu kiselinu. Ishrana šećernom repom doprinosi povećanju procenta masti u kravljem mleku. I moj sin Dušan je takođe završio master studije na temu zaštite bilja.

Sa diplomom ovog fakulteta radio je ZZ u Čonoplji, u "Kooperaciji", u Poljoprivrednom dobru "Budućnost", novosadskom Institutu za istraživanje i razvoj, u PK "Sombor"...

- Ljubav prema učenju i znanju prenela mi je majka Anica, koja je bila učiteljica u Čonoplji. Recimo, u bioskop sam mogao da idem samo pod uslovom da joj prepričam svaki film koji sam gledao, a kada je trebalo da naučim pesmicu napamet, morao sam da je napišem, a ne da je recitujem. To je bio njen način vaspitanja. I odlično je postupila - priseća se naš sagovornik.

Dušan Pejin dobitnik je mnogobrojnih priznanja i nagrada za inovacije. Najznačajnija mu je nagrada za "Ekološku kutiju za uništavanje pacova koji održavaju vrstu". Za ovaj patent Savez pronalazača Srbije dodelio mu je srebrnu medalju. Na izložbi pronalazaka, na Međunarodnom sajmu preduzetništva "Biznis baza 2007" u Beogradu, dobio je nagradu "Mihajlo Pupin", a na Međunarodnom sajmu pčelarstva u Somboru, 2005.godine, osvojio je prvo mesto.

NEMA POSUSTAJANjA

IMAM još jednu temu koju planiram za magistarski rad - o proizvodnji kukuruza. Reč je o značaju redukovane setve kukuruza i okopavanju na prinos, u zavisnosti od zemljišta - otkriva Dušan Pejin. - Ali, za tako nešto potrebni su mi mentor i sponzor koji bi finansirali studiranje.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)