21. april  2017. 10.26  →  13.47 | Izvor: Tanjug, FoNet

Za raspravu o smeni Gojkovićeve glasalo manje od potpisnika

BEOGRAD -

Poslanici Skupštine Srbije nisu prihvatili predlog da se o predlogu za razrešenje predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković raspravlja po hitnom postupku.

Inicijativu za njeno razrešenje podnela su 32 poslanika, a za raspravu po hitnom postupku je glasalo 13 - manje od broja potpisnika inicijative.

maja gojkovic

Gojkovićeva je ranije najavila posebnu sednicu sa tom tačkom dnevnog reda, a ona neće biti održana pre 29. aprila.

Inače, Skupština Srbije utvrdila je danas, posle tri sata, dnevni red nove sednice na kojoj će poslanici razmatrati predloge zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji i o transfuzijskoj medicine.

Te zakonske predloge poslanicima obrazlaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

"Ne pravite šou od svake sednice"

Predsednica parlamenta Maja Gojković odbacila je danas navode pojedinih poslanika opozicije da je građanima zabranjen ulaz u Skupštinu i apelovala na opoziciju da ne pravi "šou" od svake sednice.

"Građani mogu da uđu u Skupštinu, pod uslovom da se prijave. Nemojte da pravite šou na početku svake sednice kada pokušavamo da radimo ono za šta su nas građani izabrali", rekla je Gojković.

Odgovarajući na pitanje poslanika DS Balše Božovića povodom navoda o zabrani ulaska građana u parlament, Gojković je pozvala poslanike da se ne bave temama za jeftine novine i naslovne strane.

Istakla je da ne želi da učestvuje u pokušaju opozicije da obesmisli rad parlamenta.

Gojković je nakon toga čestitala građanima na izboru Aleksandra Vučića za predsednika Srbije, navodeći da je to bila njena obaveza kao predsednika parlamenta, nakon čega je usledio aplauz poslanika vladajuće koalicije.

Živković: Od jutros zabranjeno uvođenje gostiju

Poslanik Nove stranke Zoran Živković izjavio je da je od jutros zabranjeno uvođenje gostiju u zgradu parlamenta, zbog njegovog poziva učesnicima uličnih protesta i građanima da dođu da prate rad Skupštine Srbije.

"Ispred i iza zgrade imate policijska vozila, čak sprečavaju i ulaz vozila koja nemaju odobrenje. Pojačano je prisustvo službenika policije u civilu. Nisu oni krivi, neko je njima to naredio", rekao je Živković novinarima.

Živković je izjavio da nijedan poslanik neće moći da dovede gosta u skupštinsko zdanje dok je na snazi ta odluka.

Uveren sam da je to posledica mog poziva učesnicima protesta, ali i svim građanima, da dođu u parlament kada imaju neki problem i budu moji gosti ili gosti drugih poslanika. Moj poziv učesnicima protesta da učestvuju u radu parlamenta sa balkona je neko odbio, ne znam ko, pošto nemaju organizatora, ali jedan veći broj je prihvatio, rekao je Živković.

On je pozvao rukovodstvo parlamenta da se odrekne "zatvorskih manira".

Ovo nije kazamat, ovo je Narodona skupština, gde građani po proceduri mogu da dođu, kada osete potrebu da se obrate nekom od nas, izjavio je Živković.

On je dodao da su mu pripadnici obezbeđenja potvrdili da je zabranjen ulaz građanima u parlament, ali da ne znaju razlog.

Poslanik Marinika Tepić, koja je pristupila Novoj stranci, rekla je da su dobili potvrdu više od 30 ljudi da žele da prisustvuju zasedanju skupštine i prate plenum sa balkona.

Skupština Srbije potvrdila je danas više međunarodnih sporazuma, među kojima su i oni o policijskoj saradnji, o podsticanju i zaštiti ulaganja, eliminaciji nezakonite trgovine duvanskim proizvodima, klimatskim promenama, plovidbi Tisom, kao i sporazumi iz oblasti obrazovanja i kulture.

Srodne vesti

Broj komentara: 6

Anja  21. 04. 2017. | 12:33
Ne moze joj niko nista..dobar je politicar i dobro obavlja svoj posao!
bane  21. 04. 2017. | 13:04
Tragikomedija DOSovaca
Maki  21. 04. 2017. | 14:22
Toliko o nasoj opoziciji.
MaraM  21. 04. 2017. | 15:00
A ko da glasa za nesto za sta se od samog pocetka zna da je besmisleno?
Kosta  21. 04. 2017. | 18:56
Sto je i bilo ocekivano. Samo sta ce sad Obradovic, ponestaje mu ideja.
zavrzlama  21. 04. 2017. | 20:39
Šta to pokazuje nama? Pa pokazuje da se oni ujedinjuju i dogovaraju, ali samo na pet minuta, posle tog roka opet svaka vaška obaška. Ko ozbiljan da baca na izborima svoj glas na te i takve.