Plan Albanaca vodi do sukoba

D. R. Đ.

20. 04. 2017. u 13:01

Beograd očekuje da se EU odredi prema pretnjama iz Tirane i Prištine, a srpski premijer upozorava. Vučić: Da pomenem ujedinjenje Srba, visio bih u Briselu

План Албанаца води до сукоба

Tači i Rama šalju iste opasne poruke / Foto: Tanjug / VISAR KRYEZIU

IZJAVE o ujedinjenju Albanije i Kosova ostaju samo u domenu želja i svima je jasno da se to neće dogoditi. Jedino molim Evropsku uniju da daje jasne sudove o onom šta se oko nas dešava, jer da sam ja izjavio da očekujem ujedinjenje celokupnog srpskog naroda svuda na Zapadnom Balkanu, okačili bi me u Briselu umesto neke od onih zastava koje tamo stoje.

Ovako je u četvrtak premijer i izabrani predsednik Aleksandar Vučić prokomentarisao izjavu albanskog premijera Edija Rame da postoji opcija ujedinjenja Kosova i Albanije ukoliko EU zatvori vrata za Zapadni Balkan i identičnu poruku koja se ubrzo zatim čula od Hašima Tačija.

Predsednik Vlade ocenio je da nema dileme da je ovde reč o pretnjama:

- Ne možete da ostvarite ujedinjenje svih Alabanaca bez sukoba sa nekoliko država u regionu. Nije samo Srbija u pitanju, nego i Makedonija i bar još jedna ili dve države.

Vučić nije krio razočaranje što se retorika političkih predstavnika Albanaca gotovo toleriše u Briselu. Jer, kako je ocenio, "neki izgovaraju šta hoće, a odgovor EU nažalost je gotovo nemušt":

- Molim ih da jasno stave do znanja šta je poželjna politika a šta ne. Mi nećemo da menjamo svoje ponašanje ni da pozivamo na razjedinjavanje i ujedinjavanje, već na rad i odgovornost, sukobe nećemo.

Kada se na planove o ujedinjenju Albanaca doda i konstantno pominjanje tužbe za genocid, Vučić je zaključio da je u takvim okolnostima teško pričati o prijateljstvu i da sve to ne doprinosi stvaranju atmosfere saradnje i rada na zajedničkim projektima. Zbog toga je apelovao na političke predstavnike Albanaca da sa takvom retorikom ne izlaze u javnost. Uprkos svemu, potvrdio je da je Srbija uvek spremna za nastavak razgovora i da ne razmišlja o prekidu dijaloga u Briselu.

Da je posle zapaljivih reči iz Tirane i Prištine, loptica u dvorištu Brisela, u četvrtak je poručio i ministar rada Aleksandar Vulin. Po njegovom shvatanju, Priština i Tirana otvoreno su rekle da im je cilj "Velika Albanija", a tako nešto, ocenjuje on, može se sprovesti samo velikim balkanskim ratom.

MUSLIJU: NIJE "VELIKA ALBANIJA" BEZ NIŠA

UNIJA Albanije sa Kosovom bez Preševske doline - Medveđe, Bujanovca i Preševa - besmislena je. Ključni je trenutak da Albanija i Kosovo pokažu Srbiji da je to deo Albanije u koji ne treba dirati - rekao je u četvrtak predsednik opštine Bujanovac Jonuz Musliju.

On je dodao da Rama i Tači imaju moralnu obavezu da u "spajanje" uključe i "istočno Kosovo", a ako se to ne dogodi, Musliju smatra da bi to bila "nacionalna izdaja":

- Bez Niša, ovo nije "velika Albanija" i Srbija čak treba da nam bude zahvalna što Albanci traže ujedinjenje samo Albanije, Kosova i Preševske doline.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (28)

Деки

20.04.2017. 13:35

Србија је окупирана земља, то је нешто о чему пре свега треба да размишљамо. Која окупирана земља у свету "пре свега" размишља о економском напретку? Мислим да је изјава овог кловна Раме усмерена на ажурирање идеје о изградњи ауто пута Ниш-Тирана-Драч и подсећање Александра Вучића на обећање које је лично дао, у вези што скоријег почетка градње поменутог ауто пута. Како ће Рама да пребацује војне снаге ка Србији, преко Проклетија и Кошара? Неће наравно,већ у три траке, чим Алек изгради аутопут.

Momcilovic Desimir

20.04.2017. 13:40

Zar je Ramina izjava.iznenadjenje šta smo sve čuli od njega pa zar.nije Albanija.98 .99.izvršila agresiju.na Srbiju.Dali se vojska Albanije pre nekoliko.pre agresije.na Srbiju slučajno radspala meni se čini.da naši političari.zaboravili sve šta se izdešavalo netreba da se.čudimo karta velike Albanije već dugo postoji.Brisel to zna.šta očekujemo nije ovo sve slučajno

Lila

20.04.2017. 13:43

Poznata je njihova želja za ujedinjenje još od Prizreske Lige na čemu su strpljivo radili sve ove godine. A, onda im se osmehnula sreća našavši u SAD pre svega, onda i u EU, sponzore i mentore za ostvarenje tog sna. Nadajmo se da će preovladati svest kod zapadnih moćnika, da spuste na zemlju uzletele albanske političare, inače teško svima nama. Sreća da je naše rukovodstvo svesno svake izgovorene reči na zapaljivu temu kakva je ujedinjenje svih Albanaca na Balkanu.

Simo

20.04.2017. 14:17

Rama opet igra prljavo,izjave vezane za ujedinjenje Albanije i Kosova ostaju samo u domenu želja, podlo je što u javnost govori tako nešto, jer to ne doprinosi dobrim odnosima u regionu.

gorki

20.04.2017. 14:36

"Ovo" prica ono sto bi narod zelio da cuje . Problem je u tome sto "ovo" ne cini doista nista da bi bilo onako kako obecava. Cek sto vise svedoci smo novi zaduzivanja. Od kad je ovo na vlasti zaduzilo nas je dodatni 12 milijardi eura. Za taj novac mogli smo podici nivo poljoprivredne proizvodnje do mjere da danas izvozimo bar 10 milijardi vrednosti proizvoda + ojacati namjensku industriju da moze proizvesti puno vise od jednog vozila Lazar i kupiti bar 30 potpuno novi aviona tipa Mig. ??????..

Ivanka Kosovka

20.04.2017. 14:44

Cekamo strpljivo da nam se vrati onih 10%, ili koliko je jos ostalo, a tek onda pricamo o povecanju. Strpljivi smo, i ako smo vec u poodmaklim godinama. Samio napred. Svako novo radno mesto je uspeh...

D.Morrissey

20.04.2017. 14:59

Gosp. Premijeru, Velika Albanija to nece dodji kao grom iz vedrog neba, to die Korak po Korak. Uradice tako lukavo da ce Srbiju staviti na svrsen cin, isto kao sto je bio Rambuje 1999 godine i Kosovska nezavisnost 2008 godine. Nije bitno sta Albanci pricaju, bitno je kakav Srbija ima odgovor.

Никола

20.04.2017. 15:01

Овога председника-премијера ама баш НИКАДА нисам видео у цркви. Народ је то "препознао" на поштеним изборима.

SrpskiBek

20.04.2017. 15:08

covek ( rama) se bori za dobrobit svog naroda..sta ima sporno u tome!?? ne ko ovaj da pravi moderne robove od svojih sugradjana.ugusene u dugovima sto drzavi sto sudu ..

Marko

20.04.2017. 15:14

Sudstvo, korupcija... lopovluk na svim nivoima. Sredite to. Nema uredjene zemlje bez toga, a i svi ostali poduhvati su osudjeni na propast.

Ramo druze

20.04.2017. 16:18

Pitanje spajanja kosova sa albanijom je pitanje vremena kas se ce to desiti to ne moze srbija da zaustavlja za srbiju je to mission impossible nego pogledajte da ne izgubite presevsku dolinu I manite se kosova jel je to izgubljena bitka odavno.9

Realist

20.04.2017. 16:23

A sto se tice rame pa ta silna oruzana sila je pobegla od 125 motorizovane brigade a na 80 km od tirane sravnjena je americka baza iz koje su stizali apaci ispraznili su svako selo do te baze plus za nas je dodatno da danas eu niko nista ne pita postoji tramp i putin samo nemamo politicare koji bi bas sad mogli da naprave nestalu albaniju zajedno sa siptarima alkaida isis i ostala bagra je bas u albaniji i na kosovu zavadi pa vladaj

jovana

20.04.2017. 20:03

Albanija ugrožava bezbednost u regionu i bez obzira što su ispod američke “suknje”,to ih ne čini više jakim !!!

Nemanja

20.04.2017. 20:07

Albanija je konačno priznala njihov cilj, i konačno imaju mogućnost da i ceo svet vidi i čuje. A sad je pitanje za ceo svet hočeli dozvoliti više Albaniji da teroriše ceo region

Kosta

20.04.2017. 20:14

Rama nije više mogo da sakrije svoju želju i njihove ideje. Ceo svet je sad čuo i hočeli i dalje da podrže njih i da destabilišu ili ostale i da se svi zalažemo za stabilnost regiona.

aleksandra60

20.04.2017. 21:10

Kako moze neko da stvara svoju fasisticku drzavu u tudjoj zemlji ,odnosno u Srbiji ,pa to je ravno samoubistvu jer ce Srbi reagovati i bice svasta.

Цеца

21.04.2017. 01:33

@aleksandra60 - Који Срби? Они што гласају за издајника?

Tom

24.04.2017. 16:29

@aleksandra60 - Mi Srbi smo hrabri samo na internetu i fudbalskim utakmicama.Ne daj Boze da zagrmi puska pola bi zagrbalo preko u roku od 24 sata a druga polovina bi trazila motive i razloge sto nas gurajau u rovove.A iskreno koji bi general zagrizao i poveo u odbranu.Mi smo nase generale potrpali u Hag cim se dzebana malo ohladila.Prema tome bolje da cutimo i molimo Boga da siptari stvarno ne krenu na nas.Ne verujem da bi izdrzali duze od deset dana.

Ja64

26.04.2017. 21:41

Što bi to u Americi smeo da kažeš ili Rusiji.Otvorite mu kapiju pa nek ode sam kod Rame.