Kakvi su konobari u Srbiji

A. Mikata

19. 04. 2017. u 22:41

Odliv turističkih radnika u inostranstvo može se rešiti samo novom obukom. Većina primedaba se odnosi na nedostatak osmeha, čistoću kose, znanje jezika...

Какви су конобари у Србији

Thinkstock

OSMEH, čista kosa, isečeni nokti, pokrivena tetovaža, blag naklon, pogled pravo u oči, znanje jezika i još mnogo neophodnih osobina koje se u turizmu podrazumevaju - nemaju konobari u našoj zemlji.

Činjenica je da je Srbiju poslednjih godina napustilo oko 20.000 kuvara i konobara, što je dokaz da smo deo globalnog sveta gde dobri radnici lako nalaze drugi posao. Jedini način da se zadrži kvalitetna usluga u našoj zemlji je neprestana edukacija novih kadrova.

- U redovnim kontaktima sa hotelijerima uočeno je da postoje određene neusklađenosti na tržištu koje ograničavaju rast, a ključni problem je radna snaga - kaže Georgi Genov, direktor Udruženja hotelijera i restoratera HORES. - Većina primedaba se odnosi na nizak nivo znanja i veštinu kadrova koji su upravo završili turističke škole. Dok se direktori žale da ne mogu da nađu odgovarajuće radnike, u isto vreme, od nezaposlenih sam saznao da su na razgovorima za posao odbijani jer nisu imali dovoljno veština i iskustva.

Naime, HORES-ovo istraživanje je pokazalo da nezaposleni nemaju osobine ni veštine koje su poslodavcima potrebne. Ovo je posebno izraženo u zanimanjima: kuvar, konobar, barmen, sobarica, recepcioner, pekar i poslastičar. Svi poslodavci su naglasili da je osam ličnih osobina (od kojih su najvažnije motivisanost, komunikativnost, lična higijena) presudno kada biraju radnika, kao i veštine.

- Akademija HORES je prepoznala potrebe poslodavca i u Zlatiborskom, Raškom, Kolubarskom i Moravičkom okrugu su već organizovane obuke - kaže Darko Đurović, direktor Regionalne razvojne agencije. - Prvo se pravi selekcija radnika da li imaju odgovarajuće osobine, a zatim se unapređuju njihove poslovne veštine prema potrebama poslodavaca. - Obuka se radi po okruzima i pored teorije i prakse, imaju i praktičan deo u restoranu ili u nekom od 125 hotela širom Srbije gde ih poslodavci posmatraju i biraju. Ispit traje osam časova. Od 500 obučenih, zaposlilo se 425 radnika.

Od prošle godine su sobarice i recepcioneri prvi put dobili standarde Ministarstva prosvete i sada konačno postoje kao zanimanje u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

TRAŽENE OSOBINE

* recepcioner: brz, da izučava potrebe gostiju po zemlji njihovog porekla

* kuvar: kreativan, inovativan sobarica: da uočava navike gostiju

* barmen: uredan, čist, pedantan

* konobar: predusretljiv, da uspostavlja kontakt očima, nasmejan

* bagažista: nasmejan, neposredan

MALO KUVARA

OD 3.800 mladih koji završe turističke škole, njih 2.000 su turistički tehničari, a samo 1.800 kuvari i konobari. Ovaj nesrazmer je neverovatan, jer u Srbiji postoji 750.000 kafanskih stolica (bez bašta) koje neko mora da usluži. U isto vreme kuvari lako pronalaze posao u inostranstvu. Zbog toga HORES radi na obuci za najtraženija zanimanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Nebojsa007

20.04.2017. 06:52

Stalno se spominje da dobrivradnici lako nadju novi posao a to mi jako smeta. Tesko ce se naci los radnik vec slabo placen radnik. Nasi radnici koje ovi nasi nazovi biznismeni nazivaju neradnicima, kada odu u inostranstvo odjednom postanu super radnici zato sto su napokon placeni adekvatno.

Radojko

21.04.2017. 21:44

@Nebojsa007 - Manje filozofije vec put pod noge i na brod ili u inostranstvo i imaces posao i dobru platu.Ako ostanes ostaces u filozofiji i stalno ce nesto da ti smeta.Tvoja odluka

Ljuba

20.04.2017. 07:47

I po mogućnosti da rade za minimalac, ili još bolje bez plate...Naši radnici su najbolji u svetu, a ovde kad ne primaju normalnu platu mogu samo da plaču a ne da budu nasmejani...

Dal Je Moguce

20.04.2017. 14:17

Nije problem u radnicima nego u poslodavcima, zakonu o radu, inspekciji rada, drzavnim ustanovama koje su povezane direktno i indirektno sa radom tih ljudi, odnosno nas

istina

20.04.2017. 15:22

nije istina da im je lose u Srbiji....nasim konobarima fali vise ljubaznosti, brzine , dobre usluge, jer kako vidim iako nisu adkvatno placeni nasi ljudi daju uvek dobar "baksis", naravno samo ako su korektno usluzeni. Shvatite svi redom da se nerad, drskost, prljavstina i neljubaznost vise nikom ne isplati !

Kafanica

20.04.2017. 16:26

u kafani u kojoj sam znao da potrošim dosta ,konobar kraduckao ,malo na piću ,malo na vagi i ja promenim kafanu . Sad u ovoj mi deluju dobri.Kad primetim da kraduckaju ja ću opet u drugu pa ako im se isplati neka kradu.

Nebojsa

20.04.2017. 19:37

Radio sam u Hotelu Norcev na Fruskoj gori 4,5 godine,nisam bio zaposlen u stalni radni odnos i bio sam primoran(zbog zakona) da potpisem ugovor preko agencije u kojoj nemam apsolutno nikakva prava sem plate odnosno sati koliko sam radio x130 din. Ni bolovanje,ni godisnji odmor ni nikakvu naknadu povrede na radu. U medjuvremenu(dok sam bio na bolovanju) su me obavestili da vise ne radim i zaposlili na moje mesto jos dva konobara. Toliko o strucnosti rukovodioca ugostiteljskih objekata u jav predu

miksx

21.04.2017. 13:57

ljudi potcenjuju taj posao a u realnosti konobar zaradjuje sasvim pristojno kao student sam imao lep dzeparac radeci 2 veceri nedeljno, kad sam presao u klubove tu sam petkom i subotom uzimao u proseku 100e za ta 2 dana.Sad vec konobar sa dobrim iskustvom u elitnijem restoranu prosek 1000e mesecno. Apsolutno nikog od kolega ne znam da ima ispod 500e mesecno