Rate porasle duplo

N.S.

08. 04. 2017. u 10:30

Protest Novosađana nezadovoljnih ugovorima o legalizaciji. Po obračunu, anuiteti sve veći. Predlog umanjenje od 60 odsto

Рате порасле дупло

MUKA Predstavnici udruženja pred Skupštinom grada

GRUPA članova rukovodstva Udruženja za zaštitu potrošača "Prosperitet" okupila se u petak ispred Skupštine grada, kako bi odbornicima ukazali na probleme i nepravilnosti u procesu legalizacije kuća, odnosno, na nepovoljne odredbe ugovora, koje su od 2004. godine potpisali sa Zavodom za izgradnju grada. Na osnovu tadašnjeg zakona, kako je objasnio Radomir Ćirilović, predsednik "Prosperiteta", u legalizaciju je ušlo oko 3.000 porodica, a pokazalo se da ugovori, koje su potpisali, imaju veoma nepovoljne odredbe po njih.

- Nismo ovog puta organizovali pravi protest, na kome bi, sigurno, bilo nekoliko hiljada ljudi, već smo se odlučili da organizujemo simboličan skup članova predsedništva udruženja - navodi Ćirilović. - U ugovorima o legalizaciji navedeno je da se kamata, na 240 rata, obračunava na osnovu eskontne stope i da se primenjuje komotna metoda obračuna, a to nas je dovelo u situaciju da smo zaduženi gore, nego da smo uzeli kredite u švajcarskim francima.

Ove odredbe, inače, dovele su do toga da se legalizacija plaća godinama, a da se rata, koja se mesečno plaća, ne smanjuje, već naprotiv - raste.

- Tražimo da se ove odredbe promene, jer novi propisi to dozvoljavaju, i da naše gradske vlasti učine ono što je urađeno u Beogradu i smanje iznose, koje plaćamo, za 60 odsto, a da onima, koji plate ceo iznos troškova legalizacije u roku od četiri meseca, otpišu kamate - poručuje Ćirilović. - Verujemo da će ovo biti urađeno, jer će tako korist imati i gradski budžet, a i mi koji smo krenuli sa legalizacijom.

Štetan ugovor o legalizaciji potpisao je 2007. Dušan Vucelja. Trebalo je, kako navodi, da plati 412.000 dinara na 240 meseci. Prva rata, koju je platio, bila je 1.718 dinara.

- Na današnji dan, posle otplaćenih 98 rata, dug mi je 498.000 dinara, a rata je otišla na 3.708 dinara - ogorčen je Vucelja.


SASTANAK SA VUČEVIĆEM

NADAMO se da će ovi problemi biti rešeni, jer smo dobili obećanje da će našu delegaciju, u ponedeljak primiti gradonačelnik Miloš Vučević - najavio je Ćirilović. - Verujem da će uvažiti naše predloge i da će se rešenje, ipak, naći.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Ivanka Kosovka

08.04.2017. 12:15

Mnogo sta nije jasno oko te legalizacije! Na osnovu svih dokumenata koja bila neophodne, mogla se dobiti dozvola za gradnju. Kuca ozidana 1974. i sad se trazi neka legalizacija, a nije odstupljeno nista od plana? Ljudi, jos se trazi neka kamata "uterivsnje" novca agencijama i to ne malo itd. Znaci, ako je potrebna tz. legalizacija, postoje sluzbe u oostini obidjite, ponovo upisite kucu za koju placam porez i kraj price...