"Više nema povratka": Uručeno pismo - počeo Bregzit

Ambasador Velike Britanije u Briselu Tim Barou lično je predao predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku pismo britanske vlade kojim se pokreće proces Bregzita

Izvor: B92

Sreda, 29.03.2017.

13:45

Foto: Tanjug

Pismo britanske premijerke Tereze Mej napisano je na šest strana i njime je pokrenut član 50 Lisabonskog ugovora nakon 44 godina članstva, i početak dvogodišnjeg procesa pregovora do izlaska Britanije iz EU.

Premijerka se nalazi u britanskom parlamentu, gde obaveštava poslanike da je proces izlaska iz Unije počeo.

AFP javlja da je Mejova rekla: "Više nema povratka."

Ovaj postupak usledio je posle referenduma u junu prošle godine kada je većina glasala za izlazak iz EU.

Predsednik Saveta Evrope Donald Tusk izjavio je povodom zvaničnog pokretanja Bregzita da "nema razloga da se pretvaramo da je ovo srećan dan".

Šta piše u pismu koje je Tereza Mej poslala Tusku možete pročitati - OVDE.

Na referendumu o Evropskoj uniji održanom 23. juna 2016. godine 51,89% građana glasalo je za izlazak iz EU, dok je za ostanak bilo 48,11%.

Rezultati su za sve bili iznenađujući, istraživanja javnog mnjenja su pokazivala da su Britanci većinom za ostanak u EU.

To su pokazali i prvi rezultati, pa su tako pojedini zvaničnici koji su zastupali izlazak iz EU već priznali poraz. Ipak, u toku noći stvari su se promenile.

Bivši britanski premijer Dejvid Kameron podneo je ostavku nakon što su objavljeni rezultati referenduma.

Prvi dan veoma teškog puta

Glavni predstavnik Evropske unije u pregovorima o izlasku Velike Britanije Majkl Barnijer izjavio je da "je danas prvi dan veoma teškog puta".

Barnijer je na Malti u trenutku kada je britanska premijerka zvanično pokrenula dvogodišnje pregovore o izlasku te zemlje iz EU na osnovu člana 50 lisabonskog sporazuma, prenosi Rojters.

Barnijer, koji je bio na sastanku sa premijerom Malte Džozefom Muskatom, rekao je novinarima da je to "ključni momenat" za EU, i da je važno postići "fer dogovor" ne samo po pitanju Bregzita već i za dugoročnu budućnost same EU.

Muskat je naveo da bi ipak svaki dogovor za Britaniju morao biti umanjen u odnosu na članstvo.

On je naveo da će Malta, koja sada predsedava Savetu Evropske unije, dostaviti Barnijeru zvanične smernice pregovora o Bregzitu u narednih 48 sati.

"Oslonićemo se na vaš ispravan sud. Ovo je tužan dan za EU", rekao je Muskat Barnijeru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: