Ispovest hakera: Lakše je hakovati izbore nego eBay

"Lakše je hakovati izborni sistem nego eBay ili Citi banku", tvrdi Sergej Pavlovič, jedan od najozloglašenijih beloruskih hakera. Taj ozloglašeni sajberkriminalac, hakerskoj onlajn zajednici poznat pod pseudonimom "Policedog", veoma rano je posatao haker i do svoje 20. godine zarađivao 100.000 dolara mesečno na prevarama sa kreditnim karticama.

Tehnopolis

Izvor: theguardian.com

Sreda, 29.03.2017.

10:33

Ispovest hakera: Lakše je hakovati izbore nego eBay
Thinkstock

Već početkom dvehilhaditih bio je jedna od vodećih figura ruskog i istočnoevropskog sajberpodzemlja. Ovaj 33-godišnjak daje insajderski pogled na zajednicu koja je optužena da stoji iza agresivnih sajberaktivnosti za račun Kremlja.

Optužbe da ruska vlada stoji iza smišljenog hakovanja imejlova Demokratske partije, sa ciljem upravljanja kampanjom Donalda Trampa tokom američkih predsedničkih izbora, Trampov izborni štab je odbacio kao neosnovane, a Kremlj kao amaterske.

Ne želeći da kometariše optužbe za hakovanje američkih izbora, Pavlovič kaže da je danas sve lakše pristupiti vladinim organizacijama zahvaljujući brojnim aplikacijama koje se razvijaju svaki dan.

"Možete da stvorite najsavršeniji sistem kompjuterske zaštite, ali će onaj ko ima nameru da to uradi pozvati administratora, smisliti neki jak izgovor i 'izvući' šifru od njega", navodi on.

Pavlovič navodi da je najteže hakovati sisteme komercijalnih banaka, sisteme onlajn plaćanja, procesne centre, mreže bankomata, različite lokacije za skladištenje podataka zaštićene PIN kodovima, kao i velike komercijalne sajtove kakav je eBay, i to "zato što oni mogu da priušte angažovanje visokokvalifikovanih stručnjaka da zaštite njihove sisteme".

"Ništa od toga nije moglo da zaustavi ruske hakere, koji su uspeli da hakuju sve te stvari. Mnoge od njih sam video sopstvenim očima", dodaje on.

"Oni ne rade po instrukcijama ili prema nekim pravilima, već imaju poseban i prilično neobičan pristup i uvek nađu način da veoma brzo hakuju sve to", ističe Pavlovič.

Od izlaska iz zatvora 2015. godine Pavlovič se ne bavi sajberkriminalom. On kaže da su njegove veštine danas mnogo slabije nego ranije u poređenju sa drugima, pa zato misli da bi danas mogao da probije samo u sisteme slabije branjenih organizacija, poput Demokratske partije SAD.

Sajberkriminalom, odnosno prevarama sa kreditinim karticama, bavio se od svoje 13 godine. Danas, u svojoj trideset trećoj, posle decenije provdene iza rešetaka, vodi nekoliko legalnih biznisa, među kojima je prevoz ribe i izrada suvenira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: