Pet decenija Belog Bore

R. R.

29. 03. 2017. u 00:16

Izložba u Muzeju Jugoslavije u slavu filma „Skupljači perja“

Пет деценија Белог Боре

Foto I. Marinković

PET decenija od premijernog prikazivanja kultnog ostvarenja reditelja i scenariste Aleksandra Saše Petrovića, "Skupljača perja", sinoć je svečano obeleženo izložbom u Muzeju Jugoslavije (u zgradi Muzeja "25. maj").

Brojni poštovaoci Petrovićevog remek-dela iz perioda “crnog talasa” (na festivalu u Kanu 1967. “Skupljači perja” nagrađeni su Specijalnom velikom nagradom glavnog žirija i Nagradom međunarodne kritike FIPRESCI, bili su među pet filmova nominovanih za Oskar i za Zlatni globus), mogli su da vide brojna svedočanstva o ovom ostvarenju.

Originalni plakat filma, šešir koji je nosio Beli Bora, glavni junak “Skupljača perja” koga je igrao Bekim Fehmiu, televizor iz nekih od ključnih scena, autentične fotografije sa festivala u Puli, kada su se Tito i Jovanka Broz 26. jula 1967. sreli sa glumcima iz filma, kao i fotografije koje su ovekovečile susret reditelja Saše Petrovića i snimatelja Tomoslava Pintera sa Brozom na ostrvu Vanga 2. avgusta iste godine…

O značaju filma koji je ušao u evropske antologije, koji je Sašu Petrovića svrstao među velike autore, a Bekima Fehmiua lansirao u svetske glumce, govorili su istoričarka Radina Vučetić i muzejski savetnik Momo Cvijović.

O vremenu snimanja “Skupljača perja” i događajima “iza kulisa” publici je govorila glumica Branka Petrić, supruga Bekima Fehmiua.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

hristina

29.03.2017. 09:33

A gde je Olivera??? PS: You Tube, Olivera Katarina - Niska Banja ... Djelem, djelem ...

Д. Збиљић

01.04.2017. 14:56

@hristina - Изгледа да Оливеру желе да и даље држе у "бункеру"!