Izvor: Objava, 28.Mar.2017, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve je spremno za laniranje SES-10 i SES-15 satelita

SES je vodeći svetski satelitski operater, koji omogućuje pouzdanu i sigurnu satelitsku komunikaciju širom sveta. SES omogućuje prenose emiterima, klijentima iz oblasti telekomunikacija, korporativnim i vladinim klijentima, i obogaćuje živote miliona ljudi širom sveta.

Današnji potrošači su povezani bolje nego ikada, a nove tehnologije konstantno menjajunaš način života, rada i konzumiranja sadržaja. SES je odlično pozicioniran da pokrene revoluciju u pružanju usluga pomoću Ultra HD i VOD servisa, koje pokreće preko svojih satelita, kao i da u potpunosti ispuni zahteve savremenog sveta povezanosti.

Upravo zbog toga, kompanija nestrpljivo iščekuje lansiranje SES-10 i SES-15 satelita.

SES-10 će zameniti AMC-3 i AMC-4 kako bi obezbedio bolju pokrivensot i značajno povećanje kapaciteta iznad Latinske Amerike. Sateliti će omogućiti pokrivenost u Meksiku, usluživati deo Južne Amerike koji govori španskim jezikom pomoću samo jednog snopa, i pokriti Brazil sa mogućnošću podrške za istraživanje nafte i gasa na otvorenom moru.

SES-10 je napravljen sa ciljem da otvori nove mogućnosti širom Latinske Amerike i Kariba. Sa visoko frekventnim snopovima koji prenose signal direktno u domaćinstva (DTH) i povezanošću informacija, novi sateliti će omogućiti emiterima i provajderima usluga da dodatno napreduju I idu u korak sa zahtevima povezanog sveta, sada i u budućnosti.

PayTV tržište u Latinskoj Americi je u usponu, zahvaljujući zahtevima za posebne programske dodatke kao što je prenos sporta uživo, HD sadržaj i video na zahtev (VOD). Satelit je i dalje važan za emitere programa koji žele korisnicima da ponude konkuretne payTV pakete i prošire pokrivenost njihovim servisom, kako na većim tako i na manjim TV tržištima. Povećana potražnja za mobilnim saobraćajem i drugim uslugama za povezivanje je još jedan ključni aspekt koji podstiče rast i razvoj, , naročito u zemljama Latinske Amerike koje su ograničene u oblasti povezanosti.

Lociran na poziciji 670 W, SES-10 predstavlja centralni deo u okviru strategije kompanije da pomogne emiterima, preduzećima i provajderima da iskoriste potencijal širom Latinske Amerike, donoseći pravi sadržaj pravim ljudima, u pravo vreme.

SES i SpaceX su potigli dogovor da lansiraju SES-10 preko proverene Falcon 9 raketee, pri čemu je lansiranje planirano za kraj marta.

Zajedno sa SES-10 satelitom, SES je najavio da je satelit SES-15 15. marta stigao u Evropski svemirski centar u mestu Kourou, u Francuskoj Gvajani, u okviru priprema za lansiranje na Sojuz raketi u aprilu 2017. godine.

Satelit SES-15 je dizajnirala i proizvela kompanija Boeing, i on će nositi hibridni teret sa dodatnim Ku-band širokim snopovima kao i Ka-band High Throughput Satelite (HTS) mogućnostima. Satelit će biti opremljen sistemom za električni pogon, za kretanje po orbiti i manerve unutar orbite. Satelit će takođe nositi Wide Area Augentation sisteme (WAAS), kao i teret koji će finansirati vlada SAD, a koji treba da poboljša GPS sistem.

SES-15 je prvi SES hibridni satelit koji će lansirati SES, i opremljen je sa 16 Ku-band transponderima (ekvivalent tome je 36MHz) kao i 10GHz high throughput payload. Satelit koji je u potpunosti električan radiće na novoj poziciju u orbiti na 129o W i pokrivaće Severnu Ameriku, Meksiko, Centralnu Ameriku i Karibe.

SES-15 je prvi od tri satelita sa širokim, hibridnim snopovima i HTS satelita, koji donose optimalnu i fleksibilnu globalnu pokrivenost za velike svetske provajdere, poput IFC/IFE, koji imaju značajne, dugoročne ugovore. Satelit će, takođe, imati druge aplikacije, koje će omogućiti intezivni saobraćaj podataka, za vladine organizacije, VSAT mreže i pomorsku komunikaciju.

Satelitska tehnologija pruža komunikaciju bez granica. Sa satelitima, omogućena je fleksibilna mreža koja se brzo razvija, i udaljenost više ne predstavlja problem.

Satelitska povezanost prevazilazi geografska ograničenja kako bi pokrila velika prostranstva bolje nego mreže koje su stacionirane na zemlji. SES može da omogući ove veze, praktično bilo gde i u bilo kom trenutku, bez potrebe da investira u skupu infrastrukuturu.

SES sateliti visokih preformansi obezbeđuju usluge i saobraćaj naophodan za najnovije TV tehnologije, kao što su HDTV i Ultra HD, direktno do domaćinstava, kablovskih i zemljanih operatera.

SES satelitska mreža omogućuje kompanijama da uspostave korporativne mreže i omoguće pristup brzom internetu i uslugama mobilnog saobraćaja. Vlade i institucije koje traže bezbedan pristup svemiru mogu da koriste prilagođena rešenja kompanija kako bi lansirali svoje sisteme u orbitu.

Ključna pozicija u orbiti na teritoriji Evrope, za kompaniju SES, uključujući i naš region, jeste 19.20E, i obuhvata 4 satelita koji šalju signale ka 116 miliona domaćinstava i uključuju 913 kanala.