Život i ljudi

0

Kad smo počeli da koristimo letnje računanje vremena?

Autor: VV

Izvor: NationalGeographic.rs

Kad smo počeli da koristimo letnje računanje vremena?

Izvor: Foto: Pixabay

Svi smo srećni dočekali proleće, više temperature i toplije noći, ali nas sad očekuje pomeranje časovnika. Naime, u nedelju 26. marta časovnici će se pomeriti za sat unapred (u 2 na 3).

Letnje računanje vremena je praksa pomeranja satova unapred za jedan sat tokom letnjih meseci, tako da možemo uveče sat duže da uživamo u dnevnoj svetlosti.

Regioni letnje računanje vremena počinju ubrzo nakon početka proleća, a satove vraćaju unazad i počinju s zimskim računanjem vremena u jesen.

Računanje vremena i pomeranje sata datira iz antičkog perioda.

Međutim, u modernom dobu Bendžamin Frenklin je tokom devetogodišnjeg perioda koji je proveo kao američki ambasador u Francuskoj napisao esej Ekonomični projekat za smanjenje troškova i svetlosti u kojem je sugerisao da Parižani mogu da smanje upotrebu sveća tako što će se ranije buditi ujutru i provoditi vreme uz prirodnu svetlost.

Vilijam Vijet je bio čovek koji se u Britaniji izložio svoju ideju o letnjem računanju vremena 1907. godine. On je želeo da spreči ljude da troše ključne sate dnevne svetlosti tokom jutra leti. Objavio je i pamflet Gubljenje dnevne svetlosti kako bi pokušao da ljude istera iz kreveta ranije promenom satova.

On je predložio pomeranje časovnika unazad i unapred za 80 minuta, podešavanjem satova 20 minuta unapred svake od četiri nedelje u aprilu i vraćanjem nazad za istu minutažu svake nedelje u septembru što bi rezultiralo menjanjem satova osam puta godišnje.

Vijet je celog života pokušavao da ubedi ljude da je njegov plan dobar.

Za njegovu ideju se prva zagrejala Velika Britanija, a Nemačka je prva zakonski uvela letnje računanje vremena 1916. godine, podstaknuta ratnom potrebom za uštedom uglja. Britanci su na letnje računanje vremena prešli 1921. godine, a potom i sve evropske zemlje i SAD.

Većina evropskih zemalja prelazi na letnje računanje vremena izuzev Rusije, Islanda, Belorusije i Gruzije.

Većina zemlja SAD-a je na letnje računanje vremena prešlo u 2 sata 13. marta.

Danas na svetu čak 110 od 192 države koristi letnje računanje vremena, a ono se ne koristi u Kini, Japanu, Južnoj Koreji i širom afričkog kontinenta.

Kod nas je letnje vreme počelo da se računa 27. marta 1983. godine, na osnovu odluke vlade tadašnje Jugoslavije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR