Najnovije vesti
Vesti Svet
Hongkong dobio prvu ženu premijera

Hongkong dobio prvu ženu premijera

Hongkonška izborna komisija izabrala je Keri Lam, kandidatkinju koju podržava Peking, za novu šeficu vlade tog poluautonomnog kineskog grada.

Keri Lam EPA Jerome Favre Foto: Jerome Favre / EPA;
Keri Lam EPA Jerome Favre
Keri Lam
Foto: Jerome Favre / EPA;
Keri Lam

Keri Lam, prethodno druga osoba u vladi, biće prva žena na čelu izvršne vlasti tog grada i četvrti šef vlade od 1. jula 1997. kada je, posle 99 godina britanske uprave, grad prešao pod suverenitet Kine. Njena pobeda nije bila iznenađenje jer je kinesko rukovodstvo lobiralo za nju u izbornom telu u kojem dominiraju grupe koje podržavaju Peking. Šefa izvršne vlasti bira izborno telo koje čini 1.194 predstavnika interesnih grupa.

Aktivisti za demokratiju su kritikovali sistem, nazivajući to "lažnim" izborima a taj sistem bio je glavni razlog za velike proteste 2014. godine.

Lam je pobedila sa 777 glasova dok je njen najbliži suparnik, bivši sekretar za finansije Džon Cang, koga podržavaju demokrate, u izbornoim telu dobio 365 glasova. Sudija u penziji Vu Kvog-hing imao je 21 glas.

Cang je mnogo popularniji u lokalnim okvirima ali ni on ni Vu Kvong-hing nisu imali podršku Pekinga.

Kineska izborna komisija bira predsednika vlade Hongkonga, nekada britanske kolonije koja je sada posebna administrativna oblast pod upravom Kine i funkcioniše po principu "jedna zemlja dva sistema".

Kada su objavljeni rezultati glasanja Keri Lam se poklonila okupljenima i rukovala se sa Cangom. Upravo u to vreme neke pristalice demokratije u publici su uzvikivale slogane i nosili žute kišobrane, u znak podrške prodemokratskom protestu iz 2014. godine.

Lam je efikasna i pragmatična osoba ali je nepopularna građanima Hongkonga jer se smatra isturenom rukom Pekinga, kao i da nije u kontaktu sa običnim svetom. Nasuprot tome Džon Cang je izuzetno popularan. Lam će preuzeti dužnost od sadašnjeg šefa vlade Leung Čun- jinga koji nije tražio drugi mandat navodeći porodične razloge.